Augusztusig lehet pályázni a kitüntető címre.

Ambrus Sándor fazekasmester és Angyal Frigyesné a HÓDFÓ hímzőműhelyének vezetője volt hivatott népszerűsíteni a 2017-es Magyar Kézműves Remek pályázatát a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pénteki hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatóján.

Nem véletlenül esett rájuk a kamaravezetők választása: a Belvárosi Fazekasház alapítója tízszer, a városi közhasznú kft. pedig az évek során kilencszer nyerte el a magyar kézműves szakma egyik legrangosabb elismerését.

Ambrus Sándor legutóbb két éve kapta meg a Kézműves Remeket a „Hódmezővásárhelyi Vendégváró” című kerámia étkészletével. A neves vásárhelyi mester idén már nem nyújt be pályázatot. Nagy becsben tartott tíz díjával úgy érzi teljes a kollekciója.

Angyal Frigyesné tájékoztatása szerint ugyanakkor a HÓDFÓ ismét versenybe száll. Utoljára ugyancsak 2015-ben ítélték nekik oda a díjat. Akkor egy kress falvédő és egy kress párna találtatott méltónak a megtisztelő elismerésre.

Az idei pályaműről egyelőre nem kívánt részleteket elmondani: csak annyit árult el az új kollekcióról, hogy lesz benne egy nyakék is.

Ötven díjnál járnak a megyei mesterek

A Kézműves Remek Díjat még 2002-ben alapította a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Egy évben több elismerést is kiosztanak, ugyanakkor csak olyan termékek nyerhetik el a címet, mely minden tekintetben kiváló minőséget képvisel, őrzi nemzeti kultúránkat és hagyományainkat, egyúttal turisztikai szempontból is hasznosítható.

Csongrád megyébe eddig csaknem 50 díj jutott.

Pályázni a címért ebben az évben augusztus 15-ig lehet.