Interjú a hagymavárosból Lázár Jánossal.

Hódmezővásárhely és Makó kapcsolatáról, Rója István iskolaigazgatóról, a paprikás hangulatú hagymavárosi politikai életről és Derékről, a család házi kedvencéről is szó esik a MakóHíradó Lázár János kancelláriaminiszterrel készített – ma megjelent – interjújában.

Íme, néhány szemelvény!

Derék, a fáradhatatlan négylábú

Könnyed témával indul a társalgás: a beszélgetőasztal körül tébláboló fekete labradorról, Derékről kérdez a városi hírportál újságírója.

A négylábú két évvel ezelőtt került a Lázár-családhoz. A politikus kisebbik gyermeke kapta az ebet karácsonyra.

A miniszter szerint bár sokat játszanak vele és sétálni is gyakran elviszik, szinte lehetetlen kifárasztani.

Nagy becsben tartjuk, családtag, a lakásba viszont nem jöhet be. A gyerekeket nagyon szereti, esténként a szobájuk ablaka alatt alszik – mesélte a hagymaváros országgyűlési képviselője.

„Nyerészkedni” próbál az ellenzék

Alaptalanok és nevetségesek azok a vádak, hogy a Fidesznek, a kormánynak, vagy nekem, bármiféle közöm lenne ahhoz, hogy Rója István igazgató marad-e, vagy nem – ezt már a József Attila Gimnázium nagy port kavart direktori pályázata kapcsán mondta a miniszter.

Szavai szerint hét éve dolgoznak együtt az immáron huszonkét éve regnáló igazgatóval, így, ha valóban politikai okokból szeretnék leváltani, ezt már megtehették volna.

Mint fogalmazott, a cél az, hogy a JAG belátható időn belül a megye és a régió legjobb gimnáziumává váljon, ehhez pedig – meglátásuk szerint – személyi változásra van szükség.

Forrás: MakóHíradó

A kormány az országban mindenhol szeretné a szakgimnáziumok és a gimnáziumok minőségét javítani, ami váltás, változás nélkül nem sikerülhet. Van, ahol pedagógusokat, van ahol iskolaigazgatót, igazgató-helyettest cserélnek, ezek szakmai kérdések, nincs ebben semmi rendkívüli, hasonlóképpen történik a versenyszférában is egy-egy cégnél, vállalatnál – nyilatkozta Lázár, egyúttal hozzátette, ha valaki ilyen hosszú ideig vezet egy intézményt, felmerül a kérdés, hogy tudja-e azt másképp vagy jobban csinálni, és ha nem, miért gond az, ha átadja valaki másnak a vezetést.

A témában megjelent politikusi nyilatkozatokról szólva úgy fogalmazott, a pártok csak „nyerészkedni” próbálnak, igyekeznek a maguk javára fordítani a helyzetet, meglátása szerint azonban a politikának nincs helye az iskolákban.

„Makó valóban a makóiaké!”

A Jobbik „Makó a makóiaké!” című plakátkampányáról is kapott kérdést a miniszter, illetve arról, sokan úgy érzik, a városnak alárendelt szerep jut Hódmezővásárhellyel szemben.

Lázár János szerint a választókerületek összevonása óta „kényszerházasságban” él a makóiakkal, ugyanakkor azt reméli, ebből „szerelmi házasság” lesz egyszer.

Forrás: MakóHíradó

A szlogen nem számomra, hanem azok számára sértő, akik 2014-ben rám szavaztak, úgy döntöttek, hogy makói létükre egy vásárhelyit kérnek fel a képviseletükre. Ahogyan eddig, a jövőben is az együttműködésre törekszem, mindenkinek megadom a tiszteletet és mindent megteszek azért, hogy segítsem ennek a közösségnek a boldogulását – mondta, egyúttal hangsúlyozta a város irányításába nem szól bele, „Makó valóban a makóiaké”.

Mindezeken felül még hozzátette, a térség települései egymásra vannak utalva, márpedig az együttműködésben mindig nagyobb erő van, mint a széthúzásban.

Azok a közösségek, amelyek összefognak erősebbek, sikeresebbek, mint azok, akik ellenségként tekintenek egymásra – érvelt a miniszter.

Kellenek a vásárhelyi cégek

Arról a felvetésről, miszerint a makói vállalkozók helyett egy sor közbeszerzést vásárhelyi cégek visznek el, úgy nyilatkozott, 1990 és 2014 között, a korábbi városvezetés alatt senki sem találta ezt problémásnak, „senkinek sem fájt”, ha egy vásárhelyi cég nyert el egy tendert.

Mint fogalmazott, „azok, akik a hódmezővásárhelyi vállalkozásokat most támadják, nem olyan régen még ünnepelték őket”.

Azzal viszont egyetértek, hogy ha vannak, akkor kiemelten kell támogatni a helyi vállalkozásokat. Jó lenne, ha felépült volna olyan makói vállalkozói réteg, amely a jelenlegi nagy építkezésekben részt tudna venni. De ezt ne rajtam kérjék számon, hanem az előző húsz év városvezetésén, aki ezt nem tartotta fontosnak. Makón jelenleg nincs olyan nagy építőipari cég, amely képes lenne megvalósítani a könyvtárépítést vagy az uszodabővítést – summázott a politikus.