A Szegedi Ítélőtábla csütörtökön hozta meg az ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki 2014 karácsonya előtt gyilkosságot követett el.

A férfi Hercegszántón élt együtt az édesanyjával. 2011-ben pszichiátriai betegségek jelei jelentkeztek nála: hangokat hallott, bizarr, illetve agresszív viselkedést tanúsított. Emiatt többször is kezelték, emellett szorongásoldó, nyugtató gyógyszereket kellett szednie.

Információk szerint, a vádlott és anyja között csak kisebb viták, nézeteltérések voltak, főként az anyagiak miatt, illetve hangos szóra adott okot kettejük között, hogy a vádlott az asszonyt hibáztatta azért, mert elköltöztek Budapestről. Miután az asszony egy hónapon át Németországban dolgozott, majd Budapesten egy tanfolyamon vett részt, hazatérve látta, hogy az akkor biztonsági őrként dolgozó fia pszichikai állapota rosszabbra fordult.

2014. december 21-én délután – meg nem állapítható okból – vita robbant ki anya és fia között. A férfi többször megütötte az anyját, majd kést ragadott és összeszurkálta az asszonyt. A nő testének nagy részét érték a szúrások, a támadást követően fél órával súlyos testi és lelki gyötrelmek között hunyt el. Amikor az asszony már nem adott életjelt, a vádlott a késsel kivájta a halott asszony bal szemét. A férfi ezt követően a holttesttel a lakásban maradt, a történteket csak másnap fedezték fel a rendőrök, akiket az aggódó rokonok értesítettek.

A személyiségzavarban szenvedő vádlott tudata a cselekmény elkövetésekor súlyos fokban beszűkült, ami jelentős mértékben korlátozta abban, hogy cselekménye következményeit felismerje és e felismerésnek megfelelően cselekedjen. A teljes tudatborulás azonban kizárható – állapította meg a bíróság.

A táblabíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit. A döntéssel helybenhagyták az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét.

(Borítókép: illusztráció; forrás: Bíróság.hu)