2017. február 20. Álmos napja van.
Vásárhely24 a Facebook-on   vásárhely24 RSSRSS
2017 január 11. szerda 11:51 | Frankó Máté | Forrás: Vásárhely24

Huszonegy évet kapott a cibakházi plébános gyilkosa

Tizennégy késszúrással végzett áldozatával.

Huszonegy éves fegyházbüntetésre ítélte a szegedi táblabíróság a cibakházi plébános gyilkosát. A taláros testület hivatalosan aljas indokból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, valamint kifosztás bűntettében találta bűnösnek a most huszonhárom éves férfit.

Támogatást remélt a paptól

A vádirat szerint a fiatal budapesti férfi 2013 elején ismerkedett meg későbbi áldozatával. Egy közös ismerősük mutatta be őket egymásnak. Ezt követően többször is találkoztak.

A férfi néhány hónappal később elhatározta, hogy Tiszafüreden folytatja középiskolai tanulmányait, mely döntéséről az idős - hetvenhárom éves - plébánosnak is beszámolt. A pap állítólag ekkor megígérte neki, hogy tervei megvalósításában anyagilag is támogatni fogja.

Tizennégy késszúrással ölt

A fiatal férfi szeptember 9-én a fővárosból útnak indult a Tiszafüredre beiratkozni az iskolába, de végül erre már nem került sor. Menet közben elhatározta, hogy elmegy Cibakházára és számon kéri a papon, korábbi ígéretét. Végül az esti órákban ért le a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településre: a plébánián éjszakázott ugyan, de anyagi természetű dolgok ekkor még nem kerültek szóba.

Másnap azonban már igen: a vádirat szerint egy esti beszélgetésük során a pap nyilvánvalóvá tette, hogy nem fog anyagi támogatást adni a vádlottnak, mire szóváltás támadt köztük. A vita elmérgesedett: a férfi többször is megütötte a plébánost, mire ő közölte vele, hogy azonnal menjen el.

Ez meg is történt, ám körülbelül fél óra elteltével a vádlott visszatért. A bezárt kapun át bemászott az udvarra, az egyik nyitva hagyott mellékajtón bement az épületbe, ahol meglátta, hogy a sértett az ágyában alszik. Felébresztette a plébánost, és kérdőre vonta amiatt, hogy korábbi ígérete ellenére miért nem akarja őt támogatni. A sértett eközben az ágyban felült, s ekkor a vádlott ismét többször megütötte a plébánost, majd megragadta a sértett nyakát és fojtogatni kezdte. Később magához vett az ágy melletti íróasztalon talált kést, és 14 késszúrással megölte a plébánost. Ezt követően az áldozat élettelen testét a használaton kívüli pincéhez vitte, és a testet a mélybe lökte - olvashatók a rémtett részletei a vádiratban.

A gyilkos ezt követően kutakodni kezdett áldozatánál, minek során meg is találta a pap által használt kocsi slusszkulcsát. Beszállt az autóba, majd elindult Budapest felé. Itt - a bírósági beszámoló szerint - balesetet szenvedett, de elhagyta a helyszínt.

A rendőrök végül szeptember 12-én fogták el.

Súlyosbított a táblabíróság

A férfit az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék tizennyolc év fegyházbüntetésre ítélte, ám az ügyészség és a vádlott is fellebbezett, így a per átkerült Szegedre.

A Tisza-parti város testülete szerint az elsőfokú bíróság jól ítélte meg, hogy a tizenhét és fél éves középmértéknél súlyosabb ítéletet kell kiszabni, ugyanakkor nem kellő súllyal vették figyelembe azt a tényt, hogy a vádlott ,,háromszorosan is minősülő emberölést" követett el.Ezért változtatták a korábbi döntést huszonegy évre.

Az ítélet jogerős, fellebbezésnek helye nincs.  • *
  • *
  • *
  • *Biztonsági kód

Lehet, hogy te jobban tudod? Kommenteld a cikket!

Gázolt a szegedi gyors - késnek a vonatok

Baleset Gázolt a szegedi gyors - késnek a vonatok

A katasztrófavédelem közleménye szerint az elgázolt ember belehalt a sérüléseibe.

Vallomást tett a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja

Bűnügyek Vallomást tett a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja

Ügyvédje szerint beszélt a nyomozókkal.

Gyógyszer és cigaretta lapult a csempészkamionban

Határhírek Gyógyszer és cigaretta lapult a csempészkamionban

A motortérben szállították a pirulákat.

Tömegbaleset az M43-ason: lefoglalták a sztrádakamerák felvételeit

Baleset Tömegbaleset az M43-ason: lefoglalták a sztrádakamerák felvételeit

Megpróbálják a rendőrök rekonstruálni a történteket.

Összeütközött egy autó és egy vonat Üllőnél

Baleset Összeütközött egy autó és egy vonat Üllőnél

Senki sem sérült meg, de órákra megbénult a vasúti közlekedés.