2017. március 28. Gedeon napja van.
Vásárhely24 a Facebook-on   vásárhely24 RSSRSS
2017 január 11. szerda 11:51 | Frankó Máté | Forrás: Vásárhely24

Huszonegy évet kapott a cibakházi plébános gyilkosa

Tizennégy késszúrással végzett áldozatával.

Huszonegy éves fegyházbüntetésre ítélte a szegedi táblabíróság a cibakházi plébános gyilkosát. A taláros testület hivatalosan aljas indokból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, valamint kifosztás bűntettében találta bűnösnek a most huszonhárom éves férfit.

Támogatást remélt a paptól

A vádirat szerint a fiatal budapesti férfi 2013 elején ismerkedett meg későbbi áldozatával. Egy közös ismerősük mutatta be őket egymásnak. Ezt követően többször is találkoztak.

A férfi néhány hónappal később elhatározta, hogy Tiszafüreden folytatja középiskolai tanulmányait, mely döntéséről az idős - hetvenhárom éves - plébánosnak is beszámolt. A pap állítólag ekkor megígérte neki, hogy tervei megvalósításában anyagilag is támogatni fogja.

Tizennégy késszúrással ölt

A fiatal férfi szeptember 9-én a fővárosból útnak indult a Tiszafüredre beiratkozni az iskolába, de végül erre már nem került sor. Menet közben elhatározta, hogy elmegy Cibakházára és számon kéri a papon, korábbi ígéretét. Végül az esti órákban ért le a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településre: a plébánián éjszakázott ugyan, de anyagi természetű dolgok ekkor még nem kerültek szóba.

Másnap azonban már igen: a vádirat szerint egy esti beszélgetésük során a pap nyilvánvalóvá tette, hogy nem fog anyagi támogatást adni a vádlottnak, mire szóváltás támadt köztük. A vita elmérgesedett: a férfi többször is megütötte a plébánost, mire ő közölte vele, hogy azonnal menjen el.

Ez meg is történt, ám körülbelül fél óra elteltével a vádlott visszatért. A bezárt kapun át bemászott az udvarra, az egyik nyitva hagyott mellékajtón bement az épületbe, ahol meglátta, hogy a sértett az ágyában alszik. Felébresztette a plébánost, és kérdőre vonta amiatt, hogy korábbi ígérete ellenére miért nem akarja őt támogatni. A sértett eközben az ágyban felült, s ekkor a vádlott ismét többször megütötte a plébánost, majd megragadta a sértett nyakát és fojtogatni kezdte. Később magához vett az ágy melletti íróasztalon talált kést, és 14 késszúrással megölte a plébánost. Ezt követően az áldozat élettelen testét a használaton kívüli pincéhez vitte, és a testet a mélybe lökte - olvashatók a rémtett részletei a vádiratban.

A gyilkos ezt követően kutakodni kezdett áldozatánál, minek során meg is találta a pap által használt kocsi slusszkulcsát. Beszállt az autóba, majd elindult Budapest felé. Itt - a bírósági beszámoló szerint - balesetet szenvedett, de elhagyta a helyszínt.

A rendőrök végül szeptember 12-én fogták el.

Súlyosbított a táblabíróság

A férfit az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék tizennyolc év fegyházbüntetésre ítélte, ám az ügyészség és a vádlott is fellebbezett, így a per átkerült Szegedre.

A Tisza-parti város testülete szerint az elsőfokú bíróság jól ítélte meg, hogy a tizenhét és fél éves középmértéknél súlyosabb ítéletet kell kiszabni, ugyanakkor nem kellő súllyal vették figyelembe azt a tényt, hogy a vádlott ,,háromszorosan is minősülő emberölést" követett el.Ezért változtatták a korábbi döntést huszonegy évre.

Az ítélet jogerős, fellebbezésnek helye nincs.  • *
  • *
  • *
  • *Biztonsági kód

Lehet, hogy te jobban tudod? Kommenteld a cikket!

Százmilliókkal rázta át a Csongrád megyei MVH-t egy soltvadkerti borász

Bűnügyek Százmilliókkal rázta át a Csongrád megyei MVH-t egy soltvadkerti borász

Négyszázmillióra pályázott az államnál, hogy százötvenmillióért gépeket vegyen.

Ráborult egy traktor egy autóra Makón

Baleset Ráborult egy traktor egy autóra Makón

Szerencsére senki sem sérült meg, de az Aradi úton akadozik a forgalom.

Tréleren vitte a körözött kocsikat

Határhírek Tréleren vitte a körözött kocsikat

Romániába tartott velük.

Tűz volt Óföldeák határában

Lánglovagok Tűz volt Óföldeák határában

Négyezer négyzetméter égett.

Gyilkosság történt Csongrádon: évekig csak a tettes tudott róla (videó)

Bűnügyek Gyilkosság történt Csongrádon: évekig csak a tettes tudott róla (videó)

Senki sem jelentette az áldozat eltűnését.