2017. június 22. Paulina napja van.
Vásárhely24 a Facebook-on   vásárhely24 RSSRSS
2017 június 19. hétfő 10:10 | Frankó Máté | Forrás: Vásárhely24/MTI

Ferenc pápa keresztes harcot hirdet a szervezett bűnözés és a korrupció ellen

Kiközösíthetik az egyházból a maffiatagokat és a panamázókat.

Harcot hirdet a Vatikán a szervezett bűnözés és a korrupció ellen: a római Szentszék egy kánonjogi tervezeten dolgozik, mely kiközösítené az egyházból a panamázókat és a maffiatagokat.

A távirati iroda beszámolója szerint az excommunicatióról a mindenkori egyházfő rendelkezhet: ez a szentségektől való eltiltástól az egyházi közösségből való teljes kirekesztésig terjedhet.

Ferenc pápa megválasztása óta többször is szót emelt a korrupció, mint „kiirtandó daganat” ellen. Úgy véli „a bűnt meg lehet bocsátani, a korrupciót azonban nem". Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériumának elnökének Korrózió című könyvéhez írt előszavában is arról írt  a korrupció az istenkáromláshoz hasonlatos, mely „elrohasztja” a világot, így a hívőknek és nem hívőknek egyaránt küzdeniük kell ellene. A katolikus egyházfő szerint míg a bűnös él a bűnbocsánat lehetőségével, a korrupt ezt soha nem teszi meg, úgy érzi ugyanis, hogy „nincsen rá szüksége".

Ferenc pápa mindemellett arról is írt, számára nincs lényegi különbség a korrupció és a maffia között, miután „mindkettő kizsákmányolja embertársait a közös jó keresése helyett”.

Az olasz bűnbandák ellen egyébiránt már 2014-ben felemelte a szavát: a calabriai Cassano all'Ionióban többek közt kilátásba helyezte, hogy a maffiózókat az egyház kiközösítheti.

(Korábban II. János Pál is megtérésre kérte a maffiatagokat, XVI. Benedek pedig a „halál útjának” nevezte a bűnszervezetet.)

A korruptak és maffiózók kiközösítéséről tervezett pápai rendelkezés Michele di Bari, a calabriai Reggio Calabria maffiaellenes ügyésze szerint radikális fordulatot hozhat a dél-olaszországi emberek életében, úgy a lakosság, mint az egyház számára. Szavai szerint a szervezett bűnözés uralta kistelepüléseken még a plébánosok is félnek a „maffiózó szomszédtól", akit senki nem mer kitaszítani a helyi közösségekből. Úgy látja, az egyházi kiközösítés „minden alibitől megfosztaná a bűnözőket".

Pietro Grasso volt ügyész, az olasz szenátus elnöke is rendkívülinek nevezte az egyház korrupció ellenes harcát. Grasso szerint ettől kezdve „senki soha többé nem igazolhatná a korrupciót".

Raffaele Cantone az olasz korrupció ellenes hatóság (Anac) elnöke a tervezet kapcsán azt hangsúlyozta, az jócskán túlmutat Olaszország határain: a kiközösítésnek nemcsak egyházi és jogi, de nemzetközi politikai üzenete is lenne.

(Borítókép: Ferenc pápa Venezuelában; illusztráció; forrás: Flickr.com)  • *
  • *
  • *
  • *Biztonsági kód

Lehet, hogy te jobban tudod? Kommenteld a cikket!

Hamarosan indul a Szegedi Szabadtéri Játékok évada

Esemény Hamarosan indul a Szegedi Szabadtéri Játékok évada

Puccini Toscájával június 30-án kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok évada, a Dóm téren már felépült az ország legnagyobb színpada és a négyezer fős nézőtér is - közölte Herczeg Tamás igazgató...

A holokauszt szegedi mártírjaira emlékeznek vasárnap

Esemény A holokauszt szegedi mártírjaira emlékeznek vasárnap

A holokauszt szegedi mártírjaira emlékeznek vasárnap, a szegedi és a város környéki áldozatok deportálásának 73. évfordulója alkalmából - tájékoztatott a Szegedi Zsidó Hitközség.

Régészeti szenzáció: bronzkori aranyleletet találtak Szeged határában

Tudomány Régészeti szenzáció: bronzkori aranyleletet találtak Szeged határában

A háromezer éves lábvértre egy gombász bukkant rá. A Dunától keletre egyetlen hasonló tárgy sem ismert.

Zuhogó esőben is százak álltak sorba ételadományért

Egyéb Zuhogó esőben is százak álltak sorba ételadományért

Gyümölcsöt és tartós élelmiszert osztottak a szegedi Roosevelt téren.

Szegedi lányt választottak a Nemzet Szépének

Mindennapi Szegedi lányt választottak a Nemzet Szépének

Kis Gabrielláé a korona és a sok értékes ajándék.