2017. április 23. Béla napja van.
Vásárhely24 a Facebook-on   vásárhely24 RSSRSS
2017 február 14. kedd 16:18 | Frankó Máté | Forrás: Vásárhely24

A kutatólabortól a betegágyig

Új gyógyászati kutatóközpontot hoznak létre Szegeden.

Molekuláris gyógyászati kiválósági központot alakítanak ki Szegeden - tájékoztatta a Magyar Tudományos Akadémia az MTI-t.

Közleményük szerint a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ az egyike annak tíz projektnek, mely - huszonhét ország több mint százötven jelöltje közül - pályázati támogatást nyert a Európai Bizottság Teaming-programjában.

A Tisza-parti központ öt éven át összesen mintegy 15,6 milliárd forint támogatást kap az államtól és az EU-tól. Az MTA szerint ez az összeg nem csak jelentős kutatásokat hoz magával, de a tudósok számára nemzetközileg is vonzó fizetéseket is.

A szegedi, a debreceni és a Semmelweis Egyetem, valamint az Szegedi Biológiai Kutatóközpont konzorciuma által létrehozott intézmény tevékenysége - mint az akadémia tájékoztatója írja - ,,az alapkutatástól a betegágyig", azaz a klinikai alkalmazásig, a konkrét gyógyításig terjed.

Az SZTE a fertőző és a gyulladásos kórképekkel foglalkozik, az SE a szív- és érrendszeri betegségeket, a debreceniek pedig az anyagcsere-elváltozásokat vizsgálják majd. Az SZBK-ban folyó alapkutatások célja az egyes betegségek genetikai hátterének vizsgálata lesz, illetve olyan megoldások kidolgozása, melyek lehetővé teszik a kórképek gyors diagnózisát.

A beszámoló szerint a kiválósági központ vezetésében fontos szerepe lesz az Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumnak is: a heidelbergi kutatóközpont részt vesz a döntéshozatalban, a szakemberek kiválasztásában, de a programok minősítésében, az elért eredmények értékelésében is. Az MTA szerint mindez garanciát jelent az itt folyó munka magas színvonalára.

Az összességében hétéves projekt célja egy hosszútávon működőképes intézet létrehozása, amely fontos kutatási és innovációs eredményeket - új eljárásokat és gyógyszereket - produkál - áll még a közleményben.

(Borítókép: illusztráció; forrás: Pixabay.com)  • *
  • *
  • *
  • *Biztonsági kód

Lehet, hogy te jobban tudod? Kommenteld a cikket!

Szeged a harmadik legfelkapottabb belföldi turistacélpont

Mindennapi Szeged a harmadik legfelkapottabb belföldi turistacélpont

Népszerűbb mint egy éve.

Hogyan készül a szögedi papucs?

Kultúra Hogyan készül a szögedi papucs?

A Móra-múzeumban most megtudhatja.

Európa legjobb fesztiváljai közt a Szegedi Szabadtéri

Kultúra Európa legjobb fesztiváljai közt a Szegedi Szabadtéri

Az Európai Fesztivál Szövetség minősítése szerint egy jól szervezett, magas minőségi stenderdek alapján működő programsorozat a Dóm téri kultúrrendezvény.

Nem sikerült teljesítenie az ígért számokat a Cserepes sori piacnak

Gazdaság Nem sikerült teljesítenie az ígért számokat a Cserepes sori piacnak

A tüntetésekkel és a rossz sajtóval magyarázza a történteket az igazgató.

Az áprilisi hóesésre előbújtak a Mikulások!

Időjárás Az áprilisi hóesésre előbújtak a Mikulások!

Nem vicc, fotókat mutatunk Szegedről, a Kárász utcáról.