2017. június 24. Iván napja van.
Vásárhely24 a Facebook-on   vásárhely24 RSSRSS
2017 április 20. csütörtök 15:44 | Szerkesztő | Forrás: Vásárhely24/MTI

Hogyan készül a szögedi papucs?

A Móra-múzeumban most megtudhatja.

Páratlanok címmel kiállítást rendeznek a legendás szegedi papucsról a szegedi Móra Ferenc Múzeumban - adta hírül a Tisza-parti város közgyűjteménye.

Közleményük szerint a címadás arra utal, hogy az erdetei szegedi papucsok páratlannak készültek: két ugyanolyan darabot vásárolt meg a menyecske,és csak később, mikor már bejárata őket, döntötte el melyik lesz a bal- és a jobb lábbeli.

A tárlaton a klasszikus, hagyományos papucsok mellett modern, a kortárs divat eszöztárát is felvonultató darabok is szerepelnek majd, de papucskészítés történetével és technikájával is megismerkedhetnek a látogatók. (Utóbbival egy papucskészítő műhelyen keresztül.)

Mindezeken felül néhány a papuccsal kapcsolatos képzőművészeti alkotást, irodalmi művet is bemutatnak a nagyközönségnek, sőt, a vendégek maguk is kipróbálhatják, milyen is lehetett hagyományos lábbeliben járni-kelni a városában több mint száz évvel ezelőtt; népi viseletet ölthetnek és szegedi papucsot húzhatnak a Kultúrpalotában.

A tárlat április 21-én, pénteken, délután öt órakor nyitja meg kapuit a publikum előtt.  • *
  • *
  • *
  • *Biztonsági kód

Lehet, hogy te jobban tudod? Kommenteld a cikket!

Elfogták egy uniós támogatással kapcsolatos szegedi csalás gyanúsítottját

Esemény Elfogták egy uniós támogatással kapcsolatos szegedi csalás gyanúsítottját

Elfogták egy a Szegedi Vadaspark területén, de az intézménytől függetlenül uniós támogatással épült játszótérrel kapcsolatos csalási ügy régóta szökésben lévő gyanúsítottját.

Levendula Napok a Füvészkertben

Programajánló Levendula Napok a Füvészkertben

Negyedik alkalommal szervez Levendula Napokat a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje és az SZTE Kulturális Iroda.

Szabó Bálint szerint Czeglédy Csaba az MSZP titkos pártpénztárnoka

Esemény Szabó Bálint szerint Czeglédy Csaba az MSZP titkos pártpénztárnoka

A költségvetési csalás miatt előzetes letartóztatásba került Czeglédy Csaba "az MSZP és Botka László titkos pártpénztárnoka" - jelentette ki Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője pénteken...

Hamarosan indul a Szegedi Szabadtéri Játékok évada

Esemény Hamarosan indul a Szegedi Szabadtéri Játékok évada

Puccini Toscájával június 30-án kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok évada, a Dóm téren már felépült az ország legnagyobb színpada és a négyezer fős nézőtér is - közölte Herczeg Tamás igazgató...

A holokauszt szegedi mártírjaira emlékeznek vasárnap

Esemény A holokauszt szegedi mártírjaira emlékeznek vasárnap

A holokauszt szegedi mártírjaira emlékeznek vasárnap, a szegedi és a város környéki áldozatok deportálásának 73. évfordulója alkalmából - tájékoztatott a Szegedi Zsidó Hitközség.