2017. június 24. Iván napja van.
Vásárhely24 a Facebook-on   vásárhely24 RSSRSS
2017 április 18. kedd 14:42 | Szombat Mihály | Forrás: Vásárhely24

Nyilvánosságra hozták az egykori vásárhelyi karhatalmisták és munkásőrök névsorát!

Működésükről még idén könyv készül, melyben a vásárhelyi munkásőrök nevei 1989-ig olvashatók lesznek.

Ki kell mondani végre, Kádár János egy köztörvényes gyilkos volt, a Párt és a munkásőrség tagjai pedig osztoznak vele eme minőségében - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum Kádár-huszárok és pártkatonák, Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957-198 9 című tárlatának március 17-i megnyitóján. Vásárhely volt az első település Magyarországon, mely szembe nézett a múltjával és feltárta a helyi ügynökügyeket. Most e munka folytatására buzdítja az Emlékpont kutatóit, egyszersmind arra, hozzák nyilvánosságra a helyi munkásőrség 750 fős névsorát is.

Április 18-tól az Emlékpont honlapján nyilvánosak azok a nevek, akik 1956-57 között a Karhatalom, 1957 és 1963 között pedig a helyi munkásőrség soraiban szolgáltak - mondta el kedden Miklós Péter igazgató.

Nagy Gyöngyi történész tanulmányt készített a hódmezővásárhelyi karhatalom létrejöttéről, és a munkásőrség első hat évéről, emellett bemutatja a forradalom leverésének helyi történéseit is. A tanulmány függelékében szerepel annak a 234 karhatalmistának a névsora, aki 1956. november 10-től belépett a karhatalomba és tevékeny szerepet vállalt a forradalom leverésében. A függelék tartalmazza a helyben 1957 és 1963 között felszerelt 502 munkásőr névsorát is - tudatta Miklós Péter.

Hódmezővásárhely ekkor Csongrád megye székhelye is volt, így a tanulmányból részben megismerhető a Bán László százados vezette megyei karhatalom és munkásőrség tevékenysége, melynek hétszáz elítélt és két halálos áldozata volt.

A nemzeti emlékezet hetére a közgyűjtemény önálló kötetet készít a munkásőrség hódmezővásárhelyi történetéről., melyben az elképzelések szerint az a további több száz vásárhelyi név is olvasható lesz, akik a munkásőrség 1989-es feloszlásáig a testület tagjai voltak.

A mostani névsor is igen tanuságos, kérdésünkre, miszerint élnek-e még a listán szereplők közül, azt a választ kaptunk, nem lehet tudni, ezt nem vizsgálták. De nagyon valószínű (a szerk.).

A mostani lista legidősebb tagja, aki munkásőrnek, illetve karhatalmistának állt, Boros János építőmunkás, aki 1896-ban született, így 1957-ben már közel 60 éves volt. A munkásőrök legfiatalabbika az 1942-ben született Besenyi Sándor, aki mindössze 18 évesen, középiskolai tanulóként lépett a szervezet soraiba.

Az összes nevet és a tanulmányt itt böngészheti át!
  • *
  • *
  • *
  • *Biztonsági kód

Lehet, hogy te jobban tudod? Kommenteld a cikket!

A jövő héten 40 fok körüli kánikula lehet

Időjárás A jövő héten 40 fok körüli kánikula lehet

Jövő hét derekán lesz egy rövid, de annál "brutálisabb hőhullám" Közép-Európában.

Színpadon a sör Vásárhelyen

Esemény Színpadon a sör Vásárhelyen

Meggyes sör kapott a New Level Empire frontembere a vásárhelyi sörfeszten. Megérdemelte, mert jó bulit csinált.

A bíróság megsemmisítette a szövetség fegyelmi határozatát

Sport A bíróság megsemmisítette a szövetség fegyelmi határozatát

Fellélegezhet a a Máté Taekwondo.

Csúszhat az állatvédelmi központ megnyitása Hódmezővásárhelyen

Mindennapi Csúszhat az állatvédelmi központ megnyitása Hódmezővásárhelyen

Szorít az idő és kevés az Alapító, így nem biztos, hogy idén megnyitja kapuit az Állatvédelmi- és Szabadidős Központ Hódmezővásárhelyen.

Elhunyt Ferenczi Pál

Gyász Elhunyt Ferenczi Pál

Gyászol a vásárhelyi úszósport.