2017. június 22. Paulina napja van.
Vásárhely24 a Facebook-on   vásárhely24 RSSRSS
2017 május 29. hétfő 16:25 | Szombat Mihály | Forrás: Vásárhely24

Hogyan alakulhatnak át a vásárhelyi tízesek?

Utánajártunk: csakis az érintettek legnagyobb egyetértésével, de egy tízes lakóinak soha vissza nem térő lehetőséget kínálva.

Orbán Viktor pénteki vásárhelyi látogatásán többek között arról biztosította a várost, az országban elsőként biztosít az állam pénzt, hogy kísérleti jelleggel, a későbbiekre akár példát állítva teljesen átalakuljon egy 70-es, 80-as években épült 10 emeletes panelház. A Modern Városok Programjában ez panelvisszabontási programként szerepel. Erről érintőlegesen egyébként már egy korábbi lakossági fórumon is esett szó.

Utánajártunk pontosan ez mit is jelent, hogyan is kell elképzelni mindezt. Kérdéseinkre Hegedűs Zoltán alpolgármester válaszolt.

A panelek átalakítása úgy vetődött fel, hogy áttekintették a belváros látványképét. A kórháztól a Rapcsákig, az Andrássy elejéig új pompában tündököl Vásárhely, és hamarosan az Andrássy első szakaszának felújítása is megkezdődik. Ám a belváros képét rontja a központban, polgári háza helyére, politikai döntéssel, az előző rendszerbe felhúzott, egyen-kocka panenek látványa. Mára ezek már nemcsak csúnyák, de szerkezetüket, felszereltségüket, statikai tulajdonságaikat tekintve is elavultak.

Az állam most egy olyan tizes átalakításra ad pénzt, mely aztán mintája lehet a város, vagy az ország többi, akár az összes panelátalakításának. Egy tizes ötödik szintig történő visszabontása a legdrasztikusabb megoldás, de nem is ez a cél. Olyan, nyugati országokban már sok helyen működő példát valósítanának meg, hogy a ház egyik oldalát lebontanák pár szintig, de a többit meghagynák, így egy tagolt, lépcsőzetes és szabad teraszfelülettel rendelkező tetőszintet kapnának, ahol az érintett lakásoknak saját tetőtéri terasza is lenne. Mindez az egész lakótömb teljes szigetelési, gépészeti, közműhálózatot érintő átalakításával, teljes felújításával járna. Ez egy vásárhelyi tizes lakóinak egy fillérjébe nem kerülne, az állam fizetné. Cserébe lakásuk hatalmas értéknövelésen esne át, komfortjuk jelentősen nőne, páran még tetőtéri teraszt is kapnának - mondta Hegedűs Zoltán.

Az elképzelés tehát ez, a megvalósítás azonban nem lesz egyszerű. Az építkezés technikai része nem jelenthet problémát, azonban a kiválasztott tizes esetén csak az ott lakók teljes egyetértésével lehet megkezdeni a munkát. Pár lakónak biztosan más lakást kellene felajánlani, vagy egy másik panelben, vagy lejjebbi szinten, de az is lehet, az illető inkább kertes házba költözne. Akik a házban maradnának, és az átalakítás után egy értéknövelt, gyakorlatilag vadonatúj lakást szeretnének, is némi kellemetlenséget kellene elszenvedniük, ugyanis a teljes tömböt felújítják, így az időre a város által biztosított ideiglenes helyen kellene lakniuk.

A mintaprogram első lépése az építészek és a tervezők véleménye szerinti helyszínkiválasztás lesz, majd erre több látványtervet is fognak készíteni, hogy mindenki lássa, milyen lehet az új lakása, háztömbje. Ezután az érintett lakókkal egyenként fognak leülni tárgyalni, mit szólnak az ötlethez, pozitív hozzáállás esetén pedig mik az igényeik, elképzeléseik.

Az alpolgármester még hozzátette, mai áron számolva egy 5-6 milliót érő panellakás egy ilyen felújítás után 8-9 millióra értékelődhet fel, azok a felső szintek melyekhez pedig mondjuk egy 20 négyzetméteres zöld terasz is tartozik, akár 12-14 millióra is emelkedhetnek.

fotók: Vásárhely24

középső két kép: ingatlan.com/lakbermagazin.hu (illusztrációk)  • *
  • *
  • *
  • *Biztonsági kód

Lehet, hogy te jobban tudod? Kommenteld a cikket!

Járdát épít egy Rudnay utcai közösség

Mindennapi Járdát épít egy Rudnay utcai közösség

A város önerős járdaépítési programjában ők az egyedüli társasházi résztvevők.

Az elveszett önbecsülés nyomában

Divat&Stílus&Életmód Az elveszett önbecsülés nyomában

Jó lenne, ha nem omolnánk össze attól, mert valaki önmagunkért nem képes szeretni bennünket.

Egy vásárhelyi játékos is pörgetett csütörtök reggel a TV2-n

Bulvár Egy vásárhelyi játékos is pörgetett csütörtök reggel a TV2-n

A reggeli Mokka Astro TV Szerencsekerék műsorában pörgetett kereket Dunai József, de nem volt szerencséje.

Bűzölgő szeméthalom a muskátlik árnyékában

Olvasói levél Bűzölgő szeméthalom a muskátlik árnyékában

Ocsmány látvány fogadja a Vásárhelyre vonattal érkezőket. Vagy a távozókat.

Belvárosi fórum járdákról, közvilágításról, panel visszabontásról

Esemény Belvárosi fórum járdákról, közvilágításról, panel visszabontásról

Vágó János képviselő az Andrássy utcán a Spar előtt találkozott a belvárosiakkal.