2017. június 22. Paulina napja van.
Vásárhely24 a Facebook-on   vásárhely24 RSSRSS
2017 június 13. kedd 09:45 | Frankó Máté | Forrás: Vásárhely24

Kutyáink sem rajonganak a kutya nagy melegért

Négylábú kedvenceink is nehezen viselik a kánikulai napokat. Figyeljünk oda rájuk!

Nemcsak mi, emberek, de négylábú társaink is nehezen viselik a napokig tartó kánikulai hőséget. Balogh Ernő, a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének elnöke megosztott portálunkkal néhány hasznos tanácsot arra nézve, hogyan könnyítsük meg házikedvenceink életét a nyári nagy melegben.

Levele szerint nagyon fontos, hogy mindig legyen friss vízük, továbbá egy árnyékos hely, ahová behúzódhatnak. Közismert, hogy a kutyák nem izzadnak (a nyelvükön és a talpukon keresztül szabályozzák a testhőmérsékletüket), védeni kell őket tehát a tűző naptól, máskülönben könnyen hőgutát kaphatnak.

Felhívása szerint évről-évre elmondják, mindazonáltal nem lehet elégszer hangsúlyozni, soha, semmilyen körülmények közt ne hagyjunk kutyust, macskát, sem semmilyen más állatot az autónkban ezekben a forró, nyári napokban. Hangsúlyozta azt is, lehetőség szerint reggel vagy este sétáltassuk az ebeket, a meleg aszfalt ugyanis súlyos égési sérüléseket okozhat a talpukon.

Az állatvédőr mindezeken felül azt is elmondta, felhevült állatot semmiképp se locsojunk le hideg vízzel, helyette töröljük át a szőrét egy nedves ruhával.

Sokszor látjuk, hogy kutyánk kapar magának egy helyet a földben és abba fekszik. Ez azért van, hogy lehűtse a testét, és ha ezt a helyet kicsit belocsoljuk, akkor még jobban érzi majd magát kedvencünk. Itt fontos megjegyezni, hogy a sár az állatoknak természetes dolog, még élvezik is - tette hozzá a szervezet vezetője.

Illusztráció. (Forrás: Pixabay.com)

Közelménye szerint a macskákkal könnyebb dolgunk van, a cicák ugyanis ösztönösen keresik a hűvösebb helyeket, ettől függetlenül rájuk is oda kell figyelnünk.

Természetesen nekik is fontos a megfelelő folyadékutánpótlás, és ha azt látjuk, hogy nagyon melege van, betakarhatjuk egy nedves törölközővel - írta Balogh Ernő, egyúttal hozzátette, a macskák nyáron valamivel kevesebbet esznek, így ha kissé soványabbnak tűnnek, az önmagában nem feltétlenül jelent problémát.

Az állatvédő egyesület vezetője a haszonjószágokról külön is beszélt. Számukra a mindig friss víz és egy árnyékos hely a legfontosabb. Utóbbi kapcsán megjegyezte, sajnos a gazdák sem feltétlenül tudják, hogy például a disznók hamar leégnek.

Haszonállatot senki se kössön ki a tűző napra, és ha már árnyékban is 25 fok fölött van a hőmérséklet, az igavonó állatokat érdemes inkább pihenőre fogni - szól az intelem.

A házi- és a haszonállatok esetében egyaránt igaz, hogy az etetésükre a szokásosnál is nagyobb gondot kell fordítanunk. Általános igazság, hogy ilyenkor inkább kevesebb élelmet adjunk nekik, de többször, lévén az eledel (főleg ha hús is van benne) hamar megromolhat, s így könnyen megbetegítheti az állatot, ha behabzsolja.

Amennyiben a kánikulában autóba bezárt, láncra vert állatot látunk, vagy úgy véljük, hogy veszélyben lehet a hőség miatt, a rendőrségtől kérhetünk segítséget a 107, illetve a 112-es ingyenes segélyhívószámok valamelyikén - zárul a közlemény.  • *
  • *
  • *
  • *Biztonsági kód

Lehet, hogy te jobban tudod? Kommenteld a cikket!

Járdát épít egy Rudnay utcai közösség

Mindennapi Járdát épít egy Rudnay utcai közösség

A város önerős járdaépítési programjában ők az egyedüli társasházi résztvevők.

Az elveszett önbecsülés nyomában

Divat&Stílus&Életmód Az elveszett önbecsülés nyomában

Jó lenne, ha nem omolnánk össze attól, mert valaki önmagunkért nem képes szeretni bennünket.

Egy vásárhelyi játékos is pörgetett csütörtök reggel a TV2-n

Bulvár Egy vásárhelyi játékos is pörgetett csütörtök reggel a TV2-n

A reggeli Mokka Astro TV Szerencsekerék műsorában pörgetett kereket Dunai József, de nem volt szerencséje.

Bűzölgő szeméthalom a muskátlik árnyékában

Olvasói levél Bűzölgő szeméthalom a muskátlik árnyékában

Ocsmány látvány fogadja a Vásárhelyre vonattal érkezőket. Vagy a távozókat.

Belvárosi fórum járdákról, közvilágításról, panel visszabontásról

Esemény Belvárosi fórum járdákról, közvilágításról, panel visszabontásról

Vágó János képviselő az Andrássy utcán a Spar előtt találkozott a belvárosiakkal.