A vásárhelyi doktornő, aki már 25 éve harcol a dohányzás ellen, egyedi módon szólítja meg a fiatalokat.

– Nemrég a facebook közösségi oldalon elterjedt egy történet, ami az Ön egyik pácienséről szól. Megosztaná ezt az olvasóinkkal is?

– Iskolai szűrésen vettek részt a fiatalok, az egyik srác az édesanyjával jött. Nekik ilyenkor hallás- és egyensúlyvizsgálatuk van, viszont mivel gyakorlatilag minden második gyerek dohányzik, meg szoktam nézni a gégéjüket is. A srácnak iszonyú ronda volt, ő maga el is mondta, hogy véreset szokott köpni, tehát voltak tünetei. Amíg a hallásvizsgálatot csináltuk, engedélyt kértem az anyukájától, hogy kicsit rápiríthassak a fiára. Ott akkor nem vettem észre, hogy ennek bármi hatása lett volna.

Két héttel később azonban a srác eljött hozzám és magával hozta három barátját is. Elmondta, hogy ők is dohányoznak és nem akarja, hogy bajuk legyen. A fiú egyébként közben letette a cigit, amikor újra láttam, már két hete nem szívott el egy szálat sem. A barátait egyébként próbára tette és kért tőlük cigarettát, de nem adtak neki. Tehát vigyáznak egymásra és ez szerintem nagyon megható. Aznap este a rendelő facebook oldalára leírtam ezt az esetet, aminek aztán pozitív visszhangja lett.

Először egyébként nem akartam nyilatkozni a médiának, hiszen nem celeb vagyok, de felhívták rá a kollégáim a figyelmemet, hogy ez most az a fórum, ahol még többet tudok tenni a fiatalokért.

Miért pont a dohányzás megelőzése a célja?

– Mert leszoktatni az embereket nagyon nehéz. Azt gondolom, fontos, hogy a fogékony, tizenévesek közegét a felnőttek okosan meg tudják győzni. Mindig azok dohányoznak egyébként, akik valamit pótolni akarnak.

– Felnőttekkel is foglalkozik, vagy inkább a fiatalabb korosztály a célközönség?

– A fiataloknál a megelőzés a cél, a felnőttek sajnos már betegen fordulnak hozzám. Ilyenkor felvilágosítást adok nekik arról, hogy mi várható, kezelem őket.

– A fiatalokra, kamaszokra nagyon nehéz hatni. Hogyan próbál szót érteni velük? Mi az Ön módszere?

– A meghökkentés. Nem azokat a dolgokat kezdem el nekik magyarázni, amit a felnőtteknek, hanem éppen a jelenre, a tizenéves korának megfelelő dolgokra hívom fel a figyelmet: milyen lesz a haja, a bőre, a srácoknál kitérek az impotenciára is. Sokan közülük nem tudják, hogy a dohányzás milyen hatással van a férfi és női fertilitásra. Tehát nem a távoli jövőre vetítem ki a dolgokat, hiszen azzal nem foglalkoznak.

Hozzátenném még: a felnőttnek az a felelőssége, hogy amiről neki tapasztalata van, azt hitelesen átadja, de a gyermek az, akit be kell vonni. Amit a fiatal mond a társának, az sokkal jobban hat, mintha én, az anyukája, vagy bárki más, felnőtt mondaná. Egy egyszerű példa: ha a tinédzser felvesz egy farmert, én hiába dicsérem meg, mert ha a barátnője azt mondja, hogy bénán néz ki benne, akkor azt a fiatal soha az életben nem fogja hordani. Sokkal inkább hallgatnak egymásra, mint a felnőttekre.

– Iskolákban is tart előadásokat?

– Igen, most is nagyon sok iskolába, vidéki városba meghívtak. Emellett a Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány keretein belül szoktak lenni hasznos előadások, amelyeken én is részt veszek. Minden egyes előadásom az adott hallgatóságnak készül. A cél az, hogy ne szokjanak rá a cigire, mert leszokni nagyon nehéz. Mint mondtam, minden dohányzásnak lelki oka van, ezért minden eset más. Ezért nincs az, hogy mindenki egyféle módszert alkalmaz.

– Mással is foglalkozik? Vannak egyéb tervei a jövőre nézve?

– A facebookon létrehoztunk egy csoportot (a neve: Nem Szívom), ahova be lehet jelentkezni. Itt van pár kérdés, a válaszokból a későbbiekben statisztikát fogok csinálni és majd ezekből szeretnék információkat kiszűrni.

A másik terület, ami foglalkoztat, a hallás. A fiataloknak a hallását is szoktuk mérni. Megdöbbentő adataink vannak, ugyanis rengeteg a hallássérült közöttük. Káros, amikor dübögtetve hallgatják a zenét, de az is elég, amikor normál hangerővel, hosszú órákon keresztül hallgatnak valamit, napi szinten. A hallóidegek mindkét esetben elfáradnak, aminek súlyos szövődményei lesznek, de ők ezt sokszor nem tudják. Ezen szeretnék még dolgozni.

 

Dr. Fejes Kinga még hozzátette:

A védőnők munkáját mindenképp szeretném kiemelni. Ők egy láthatatlan, fontos háttérmunkát végeznek. Úgy érzem, hogy érdemtelenül kevés figyelmet kapnak. Nem akarok senkit se megsérteni, de szerintem Vásárhelyen vannak a legjobb gyerekorvosok és védőnők. Magas minőségű munkát végeznek, sokat köszönhetünk nekik.