Ismét valami különleges és egyedülálló készült Vásárhelyen. Varga Árpád Zsolt kisfilmje a motoros közlekedésbiztonságról szól.

Mint többször beszámoltunk róla, sőt a forgatáson is jelen voltunk, Control címmel film készült Vásárhelyen. A korábban már számtalan filmet jegyző, vásárhelyi rendező-operatőr, Varga Árpád Zsolt (Máriás Ferenc erdész: Életem, Sorsunk van, Tábori Levelezőlapok Erdővárosból, stb) valamint a Svájcban dolgozó Juhász Szabolcs még tavaly nyáron tervezte el, kisfilmet készítenek, aminek célja a biztonságos, felelős motorozásra való figyelemfelhívás lesz.

Idén nyáron aztán a terveket már a megvalósítás követte. A készítők egy német világítástechnikai cég pályázata segítségével fénytechnikát is kaptak a forgatáshoz – valamint nemzetközi nyilvánosságot, mivel a kész anyagot 30 országban vetítik majd. A forgatás 4 napot vett igénybe, majd újabb egy napig zenét készítettek a kisfilmhez. A vágási és egyéb utómunkálatokkal együtt pedig két hét alatt készült el a film.

A teljes egészében saját erőből készült két és fél perces film jeleneteit Vásárhelyen, valamint a Mártély és Mindszent közötti úton forgatták, rendőrségi biztosítás mellett, hiszen a forgatás miatt többször is lezárták rövid időre az útszakaszt. A film rendkívül lényegre törő, és érthető módon demonstrálja a gyorshajtás rejtette veszélyt, mely ott leselkedik minden motorosra. Az akkor erre közlekedők, mint nekünk is megírták, döbbenten látták, motorosok, kamerák és maga halál állt az út szélén, pár estén keresztül.

A bemutatóra csütörtökön este került sor Vásárhelyen a Fórum Sörözőben – utalva az alkoholfogyasztás veszélyeire is (és ki tudja, lehet hogy a következő motoros filmük témája az alkohol lesz?) – népes közönség jelenlétében. A rendező elmondta, szeretné, ha a film minél több helyre eljutna, minél többen megtekintenék, de beszélt a készítés mozzanatairól is. Juhász Szabolcs ( a motoros ) elmondta, sok motoros veszíti életét az utakon, ő is veszített már el barátot, a film hatására talán ez csökkeni fog. Torzsa Endre alezredes, a vásárhelyi rendőrkapitányság közlekedésbiztonsági osztályvezetője, miután a rendezőtől átvette a film egy példányát tartalmazó pendrive-ot elmondta, rendőrként, közlekedőként és motorosként is hálás a filmért, ha már egy motoros életét sikerül megmenteni ennek hatására, már sikerrel jártak. Ígéretet tett arra, is hogy az összes lehetséges fórumon bemutatják a klipet.

Az alkotáshoz a szintén vásárhelyi T34 zenekar írt zenét, akik zúzos rockzenéje remekül passzol a motoros témához. A film mind szakmailag, mind dramaturgiailag kiválóra sikeredett, megállja a helyét bármilyen fórumon és csatornán, állapítottuk meg a közönséggel nagy egyetértésben. A filmet a kis ünnepség után csütörtökön este tették közzé a legnagyobb videó megosztón. Varga Árpád Zsolt hangsúlyozta, aki csak teheti ossza meg és terjessze, mivel nem az anyagiak miatt készítették, a figyelemfelkeltés és a gondolatébresztés volt a cél, így mint közérdekűt mindenkinek ingyen a rendelkezésére bocsátják.

A történet dióhéjban (de nézzék meg inkább a filmet) : a főszereplő új motort vásárol, azonnal útra kel, élvezi a száguldást át is lépi a sebességkorlátot, mögötte megjelenik maga a halál, egy belső hang arra készteti, lassítson és szabályos tempóban vezessen, a halál el is marad mögüle, egy másik, már gyorsasági motoros szintén erre hajt, őrült tempóban vezet, mögé is felül a halál, ám ő már nem lassít, végül egy domb mögött eltűnve már nem látjuk többé..

A film készítői egy werkfilmet is összeállítottak a forgatás mozzanatairól, íme:

A filmet a Vásárhely24 is támogatta.

A forgatás első napja és a trailer ITT.

Halál állt az út mellett, ITT.