Aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy ne csak két-három ház, hanem több utca is kapjon zajvédő falat a nagy forgalmú, nemrég felújított 47-es főút szomszédságában.

212 méter hosszan nemrég elkészült a 47-es Algyő-Szeged közötti szakaszának felújításához tartozó zajvédő fal a településen a Téglás utcai körforgalom mellett, a Kőfal utca végén. Ez azonban alig véd pár házat a zajterheléstől, miközben a település másik oldalán a cukrászdáig több utcát, benne 56 ingatlant változatlanul naponta éri a zaj, a por és a benzingőz, meséli a Keszeg utcában élő Vajna Andrásné.

– Férjemmel, ha kint ülünk a kertben, ő a hintapadon, én a kis ház előtt, egyszerűen nem halljuk egymás szavát, akkora a zaj, de egy kávét sem tudunk jóízűen meginni a kertben – mondja Vajnáné, aki aláírásgyűjtésbe kezdett.

A Bácska, Keszeg és Ladik utcán élők közül 56 családot kerestek fel, és akit otthon találtak azonnal aláírta azt az ívet melyen az itt élők a zajvédő fal meghosszabbítását kérik, otthonuk, nyugalmuk védelmének érdekében.

A zajvédő falra a Vámos cukrászdáig még Lázár János országgyűlési képviselő, miniszter is ígéretet tett, így most a petíciót aláírók nagyon bíznak abban, hogy ez meg is valósul. Az ügyben közbenjárt Pongrácz Tamás önkormányzati képviselő is, aki személyesen jutatta el az aláírásokat a miniszter titkárságára. Vajna Andrásné a polgármestert is felkereste, Molnár Áron ígéretet nem tett, de azt mondta, 99 százalék, hogy megépül a kérdéses részen is a zajvédő fal.

Az itt élőket egy másik régi probléma is zavarja. A 47-es és telkek között van egy pár méteres sáv, mely 11 különböző tulajdonossal bír, ám a terep mégis gazdátlan. 80 centivel lejjebb van, mint a telekhatár, benne megáll a víz, tenyészik benne a szúnyog és nyáron büdös is. Ide feltöltést, szintezést, és fásítást szeretnének az itt lakók, ám az önkormányzat sem végezhet munkát olyan területen, mely nem az övé. Ez az ügy a 47-es bővítése óta, nagyjából 2007-től nincs megoldva – mondta Vajnáné hozzátéve, ennél viszont sokkal nagyobb probléma a zajvédő fal hiánya.