A Vásárhelyhez tartozó külterületi településrészen egyéb fejlesztések is lesznek.

Benkő Zsolt települési képviselő, Hegedűs Zoltán megbízott polgármester és Lázár János kancelláriaminiszter tartott lakossági fórumot csütörtökön este Szikáncson. A közösségi ház zsúfolásig megtelt, nem is emlékszünk ilyen sok érdeklődőre egy fórumon a településen.

Elhangzott, útfelújítások kezdődtek a külterületi városrészekben a közelmúltban. Szikáncson már megújult az Ács Lajos utca burkolata, már csak a padka kialakítása van hátra, de hamarosan a Fő utca egyik szakaszát is újraaszfaltozzák. Egy kis prospektust is hoztak a politikusok, melyet körbeadtak, és kérték válasszák ki a benne szereplő játszótéri eszközök közül azokat, amik a legjobban tetszenek a jelenlévőknek. Hegedűs Zoltán végül azt mondta, ne is válogassanak kérjék az összest.

Az új játszótér vélhetően a közösségi ház melletti területre kerülhetne, mivel itt van ehhez elegendő nagyságú tér. Az új eszközök számukban, nagyságukban és különlegességükben is egyedülállóvá teszik majd az új játszóteret, mely pár hónap alatt el is készülhet.

Lakossági kérdés érkezett arról, nem lehetne-e újra megnyitni az óvodát. Lázár János elmondta, már őt is megkeresték ezzel a kéréssel. Amennyiben a településrész gyermeklétszáma ezt indokolja, akkor ezt meg kell tenni. Jelenleg van annyi – 19-20 – kisgyermek, hogy indokolt egy óvodai csoport indítása. Ezzel a kisgyermekes szülők válláról óriási terhet venne le a város, hiszen nem kellene máshová vinni a gyermekeket.

Az óvodát és a szintén tervezett közösségi központot egy helyre lenne érdemes megtervezni, annak költséghatékonysága miatt. Ebben a város és a kormány támogatása szükséges, előbbit Hegedűs és Benkő, utóbbit Lázár vállalta magára. Az óvodát mielőbb ki kellene alakítani, hogy szeptemberben azt már igénybe lehessen venni, hangzott el. Ez a lépés tovább növelné egy kistelepülés – jelen esetben Szikáncs – élhetőségét, lakosság megtartó erejét.

Szintén lakossági jelzés alapján Hegedűs Zoltán kijelentette, ha a helyiek vállalják a problémás járdák felújítását, ahhoz az önkormányzat soron kívül minden anyagot biztosít.

Benkő Zsolt pedig arról beszélt, egy nyertes tanyafejlesztési pályázatnak köszönhetően hat külterületi buszmegállót fognak kivilágítani. Így hamarosan napelemes lámpák kerülnek a gorzsai, valamint a szikáncsi buszmegállóba.

Jövő héten Batidán, Erzsébeten és Kútvölgyön tartanak hasonló lakossági fórumot.

Lázár: szükség lenne állami tulajdonú mobilszolgáltatóra