A Szentháromság Plébánia előtt tekinthető meg Lantos Györgyi alkotása, amelyet Kenéz Heka Etelka adományozott a városnak.

Először Bíró László katolikus tábori püspök tartott szentmisét. A Himnusz közös eléneklése után Kószó Péter alpolgármester mondott ünnepi beszédet. Kihangsúlyozta, nincs az a szó, amivel meg lehetne hálálni Kenéz Heka Etelka kedvességét, aki az évek során már rengeteget tett Hódmezővásárhelyért. Költeményei mellett a városnak írt egy himnuszt, valamint egy Kálvinról készült szobrot is adományozott a Bethlen Gábor Református Gimnáziumnak.

„2017 Szent László királyunk éve. Lászlóról valamennyi korabeli történeti forrás megjegyzi, hogy tökéletesen alkalmas volt az uralkodásra, mondhatni arra született” mondta el Kószó Péter a királyról. Hozzátette, intézkedéseivel meg tudta szilárdítani mind a magyarság létét, mind a keresztény eszmék terjedését.

Ő volt Szent István életművének egyik legnagyobb követője, erényei sokáig mutattak követendő példát a mindenkori magyar uralkodók számára. Ám hozzátette, ezek az erények eltűnőben vannak a mindennapjainkból és sajnos Európából is. Követendő Szent László példája, hazaszeretete és az, ahogyan a Szent István által kijelölt utat tovább vitte.

Kenéz Heka Etelka lovag, költő, énekművész, mecénás ezután elszavalta a Szent László királyról írott költeményét.

Bíró László katolikus tábori püspök a szobor megáldása előtt elmondta, Lantos Györgyi szobrászművész munkája tökéletesen visszaadja a győri herma távolba révedő tekintetét. Ez a szempár számunkra is üzenetet hordoz: nemcsak a lenti világ létezik, van egy fenti is és bármilyen nehézséggel is küzdünk, előre kell néznünk.

A Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola is képviseltette magát a szoboravatáson. Hézső Magdolna igazgatóhelyettestől megtudtuk, nagyon örültek a szobornak és fontosnak tartották, hogy ott legyenek a mai rendezvényen, hiszen most zárul a Szent László emlékév. A hely szűkössége miatt csak három negyedik, kettő hatodik és egy hetedik osztály jött el, de az igazgatóhelyettes elmondta, lélekben a többiek is jelen voltak.