Az eredeti terveknek megfelelően bővül is a vásárhelyi gimnázium.

4 és 5 milliárd forint között áll meg az az összeg mely a Modern Városok Program vásárhelyi keretösszegéből a Bethlen Gábor Református Gimnázium épületének teljes felújítására és bővítésére jut, mondta el érdeklődésünkre, belváros települési képviselője, Vágó János. Ez fejlesztést, felújítást és bővítést takar.

A bővítés során egy új, 3700 négyzetméteres épületet húznak fel a Szőnyi utca felől, méghozzá úgy, hogy az illeszkedik az épület tervezőjének, Sándy Gyulának az eredeti elképzeléseihez. Az új épület alagsorában modern kerékpártárolót alakítanak ki, fölötte ebédlő, konyha, kiszolgálóhelyiségek lesznek.

Új épületszárny készül a Tóth Sándor utca felől is. Itt tornaterem, felette tanulószobákat, a fölött pedig kollégiumi szobákat alakítanak ki, így mintegy campus jelleget kap a Bethlen.

Az eredeti épület teljes egészében megújul kívül és belül egyaránt, emelte ki Vágó. A tervezéssel tavaszra készülnek el, a munka 2018 nyarán indulhat.

Sándy Gyula „keze nyomát” egyébként Vásárhelyen a Bethlenen kívül több épület is őrzi. Nevéhez fűződik a Tornyai János Múzeum, az Újvárosi Református templom és a Kaszinó tervezése is. A város a Hódi Pál utcai parkban szoborral (is) emlékezik rá.