A regionális politikáért felelős biztos a támogatásáról biztosította a várost a déli híd projektben.

Fontos bemutatni a jó példákat, miként lehet az emberek életminőségét javító beruházásokra fordítani az uniós forrásokat – jelentette ki Corina Cretu regionális politikáért felelős EU-biztos pénteken Szegeden.

A politikus szerint a Tisza-parti város jól gazdálkodott az rendelkezésre álló pénzekkel. Az unió tudományos nagyberuházásaként épülő lézerközpontot külön is kiemelte. Mint mondta, a romániai és csehországi társintézményeivel együtt világszínvonalú kutatási környezetet teremt Kelet-Európában.

Corina Cretu a Botka Lászlónál tett látogatásán a támogatásáról biztosította a várost – a román-magyar együttműködés szempontjából is jelentős – déli híd projektben.

Az Európai Bizottság kiemelten támogatja a határon átnyúló együttműködési programokat, melyek fontosak a tagországok közötti kapcsolatok megteremtésében – mondta a román politikus.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Botka László a találkozón emlékeztetett, az elmúlt évtizedben a magyarországi nagyvárosok közül Szeged volt a legsikeresebb az európai uniós fejlesztési források elnyerésében. Több mint egymilliárd euró – mintegy 300 milliárd forint – támogatás érkezett a településre.

A városfő beszámolt az uniós biztosnak a település fejlesztési terveiről is. Legfontosabbként a – korábban már említett – déli Tisza-hídat emelte ki. A polgármester közölte, az önkormányzat elkészítette a híd előzetes terveit. Ezek alapján a fejlesztés költsége – a vasúti pálya korszerűsítésével együtt – meghaladja a 110 millió eurót.

A beruházás az EU, a magyar kormány és a város közös együttműködéséből valósul meg.