Több kárpátaljai lakos is tiszteletbeli polgár címet kapott január 13-án, a hódmezővásárhelyi városháza dísztermében.

A kárpátaljaiak a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem postgraduális mentálhigénés képzésén vettek részt, Grezsa Ferenc egyetemi docens vezetésével. Mivel Ukrajnában nem vehetik fel a magyar állampolgárságot, ezért Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgári címet adományozott számukra. Megható pillanatoknak lehettünk tanúi, sokan a könnyeikkel küszködve vették át a címet.

Kószó Péter

Kószó Péter alpolgármester köszöntőjében elmondta, miután a kettős állampolgárságról szóló szavazás elbukott, Grezsa István indítványozta, hogy a város vállalja fel, fogadja tiszteletbeli polgárokká mindazokat a magyarokat, akik ezt kérelmezik. Hozzátette, jó szívvel adja át a címet, hiszen így már húszezerre nőtt azoknak a száma, akik vásárhely tiszteletbeli polgárai lettek.

Az eseménynek a jelentősége egyrészt szimbolikus, ám ezen túlmenően, van egy speciális jelentése is. „A református egyetemen van egy mentálhigéné szakirányú továbbképzésünk, aminek nemcsak Budapesten van évfolyama, hanem Erdélyben, a Kárpátalján és a Felvidéken is, tehát egy egész Kárpát-medencét átszövő képzési programról van szó.” – fejtette ki Grezsa Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének munkatársa, aki a továbbképző központot vezeti.

Grezsa Ferenc

Hozzátette, itt két év alatt azt tanulják meg, hogy magánszemélyek, illetve kisebb közösségek lelki problémáit hogyan lehet megoldani. Ebbe a nagy programba ágyazódott bele a mai alkalom. „Szimbolikus formában is kifejezzük, hogy összetartozunk és egy egységes nemzetnek vagyunk a tagjai, nemcsak polgárként, hanem szakemberként is.” A Beregszászon található főiskolán tanult a mostani évfolyam, akiknek Grezsa Ferenc vetette fel azt az ötletet, hogy lehetnének tiszteletbeli polgárok Hódmezővásárhelyen. Nagy örömmel éltek is lehetőséggel.

Bárdos Nóra a mikrofonnál

„Megpróbálom elmondani az elmondhatatlant, leírni a leírhatatlant. Olyan érzések kavarognak most bennünk, amit, akármennyire is szép a mi magyar nyelvünk, az anyanyelvünk, nem nagyon lehet szavakban visszaadni. Nagyon köszönjük Hódmezővásárhely városának, hogy ilyen szellemiséggel rendelkezik és hogy fontosnak tartja, hogy az elszakadt testvéreit magához ölelje ezzel a gesztussal!”  – mondott köszönetet Bárdos Nóra a társai nevében.

Szilágyi László

„Ez egy hatalmas nagy megtiszteltetés számunkra. Egyáltalán nem számítottunk arra, hogy egy mentálhigénés képzés elvégzése után, még ebben is részünk lehet.” – mondta el a Kárpátaljáról érkezett Szilágyi László, a cím egyik birtokosa. Hozzátette, Szegeden vannak ismerősei, így gyakran átutazott Vásárhelyen, bár közelebbről még nem volt lehetősége megismerni. „Mindig is fürkésztem a várost, hogy jó lenne megismerni. Erre most lehetőség adódott.”