Új kiadványok jelentek meg az Emlékpont gondozásában.

Könyvbemutatókat tartottak kedd délután a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban. A közgyűjtemény ezúttal két saját kiadású kötetét, az Emlékeztető című folyóiratának első kötve fűzött” kiadását és Vincze Gábor történész új könyvét mutatta be a történelem iránt érdeklődő vásárhelyi közönségnek.

Az Emlékeztető korábban kizárólag online formában jelent meg, most először készült nyomdai kiadása. A kötet az Emlékpont tavalyi konferenciáinak anyagát tartalmazza, szó van benne az első világháborúról, a trianoni veszteségről és az akkor hetvenéves földreform kérdéséről is.

A tudományos folyóiratban a tanulmányokon túl helyi kiadású könyvek recenziói is helyt kaptak. Az egyes lapszámok összeállításáról egy a Szegedi Tudományegyetem professzorai, a VERITAS Történelemkutató Intézet és a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagjai alkotta szerkesztőbizottság dönt. A kiadványban olvashatóak nagyobb ívű tanulmányok, míg a Műhely rovatban tudományos kutatások aktuális állásáról, részeredményeiről közölnek írásokat.

A másik most bemutatott munka Vincze Gábor, az Emlékpont egykori történészének az 1945 és 1948 közötti, az egyházakat sujtótta kommunista üldöztetést hivatott bemutatni. „A legnagyobb nyugtalanság tapasztalható…” című. mintegy százoldalas kötetről szólva a szerző elmondta, a levéltári kutatások során feltárt dokumentumok alapján jól látszik, hogy magyarországi kommunista erők már 1945-ben komolyan szervezkedni kezdtek az egyházak elleni üldözése, ám míg 1945 és 1947 között inkább a bosszúállás irányította ezt a folyamatot, addig 1948-tól már központilag irányított, szerevezett és tudatos fellépésről beszélhetünk.

Az önmagát népi demokráciának tituláló hatalom fő ellensége a római katolikus egyház volt – hiszen annak vezetője a „kapitalista” Olaszországban székel –, a protestáns egyházakat viszont kezelhetőbbnek vélték a kommunisták. Az egyházak elleni küzdelem fő eszközei azok a népbíróságok voltak, amelyek pártdelegáltakból álltak, így pártbíróságként hozhatták meg a jogszabályokat önkényesen alkalmazó ítéleteiket – mondta a történész.

Vincze Gábor könyve egyébiránt egy nagyobb sorozat kezdő kiadványa: a folytatásban Bálint László, az 1956 utáni Csongrád megyei megfigyeltek témakörben írott munkáját, Bencsik Péter Hódmezővásárhely 1945 és 1949 közötti politikai életét feltáró könyvét, Kovács Imre Attila Vásárhely 1945 után irodalmi életét bemutató kötetét, valamint Miklós Péternek a katolikus egyház elleni, 1945 és 1950 közötti kommunista fellépést feltáró munkáját tervezi kiadni a közgyűjtemény.

Az Emlékeztetőnek is lesz folytatása: várhatóan novemberben, a tudomány napjához kapcsolódóan jelenik meg.