Országos jelentőségű és méretű napelempark, 100 hektárral bővített, feldolgozóiparnak helyet adó ipari park, elsőként visszabontott 10-es panel és sok más. Íme a részletek.

A Modern Városok Program záróakkordjába pénteken Vásárhelyen csapott bele Orbán Viktor miniszterelnök, aki már reggel tett egy sétát a Lázár utcán, a sétálón, majd a Kossuth téren kancelláriaminisztere, Lázár János kalauzolásával.

A szokásosnál hosszabbra nyúlt egyeztetés után a városháza dísztermében írta alá Orbán Viktor és Almási István polgármester azt az újabb, több tízmilliárdos megállapodási csomagot, mely meghatározhatja a város és a térség következő évtizedekre szóló fejlődését.

A szignózás után a meghívott vendégeknek és a sajtó képviselőinek elsőként a polgármester értékelte a találkozót. Almási hangsúlyozta, sikeres a szövetség a miniszterelnök és Hódmezővásárhely között. A most elfogadott fejlesztések mellett pedig kiemelte az eddigi nagyobb állami támogatásokat, így a 22 milliárdos adósságátvállalást és a 47-es elkerülő építését.

Orbán Viktor beszédét személyes felhanggal kezdte kiemelve, 1990-óta ez a város a polgári értékek mentén szavaz, tudja mire számíthat a vásárhelyiektől így könnyen döntött arról, Vásárhelyt hagyja utoljára a programban, tudván, a helyiek ezt nem veszik majd zokon.

A Modern Városok Programjának 2022-ig előirányzott, Vásárhelyen felhasználanó tételeit részletesen ismertette.

Mint az várható volt, téma lett a tramtrain ügye, mely a miniszterelnök szerint is szükséges, de nem mindenáron. Hozzátette, a villamos így túl rövid, azt Szabadkáig kellene meghosszabbítani. Ezért megkezdik a tárgyalásokat a szerb féllel.

Hódmezővásárhelyet hagyományai és adottságai a mezőgazdasághoz kötik, így növelni fogják a városban a feldolgozóipar kapacitását, úgy hogy az ide települő cégeknek állami támogatást biztosítanak, valamint az állam 100 hektár területet vásárol a városnak az ipari parkja bővítéséhez.

Megbeszélések indulnak arról, hogy miként kapcsolódhat be a város az agrár felsőoktatás rendszerének vérkeringésébe – közölte a miniszterelnök. Hozzátette: amennyiben a következő választáson is bizalmat kap a kormány, értelmes átszervezéseket hajtanak végre ezen a területen.

Mivel itt a legmagasabb a napsütéses órák száma, egy nagy méretű, állami naperőmű-parkot létesítenek. (ez nem azonos azzal a másfél hektáros kisebb parkkal melyről nemrég számoltunk be – a szerk.)

4-4 milliárdnak írt alá Orbán új könyvtár és tudásközpont építéséhez, valamint a Bethlen és Németh László gimnáziumok felújítására és utóbbi bővítésére. Ugyancsak jut pénz a többi középiskola és a Cseresnyés kollégium felújítására.

Vásárhelyen egy egyedülálló program kísérletébe is belefognak. Lázár János lakossági fórumon már futólag beszélt róla: a lakókkal egyetértésben kiválasztanak egy 10 emeletes panelt és azt visszabontják 5 emeletig, így korszerűsítve azt.

A miniszterelnök immáron hivatalosan is megerősítette, 117 kilométernyi, külterületi, elsősorban turisztikai célű kerékpárút-hálózat épül nagyon hamar Vásárhelyen. Erről a Vásárhely24 korábban már többször, részletesen is beszámolt.

Katonai fejlesztések is lesznek Vásárhelyen. Ezek egy része nemzetbiztonsági egyeztetést kíván, de Orbán Viktor már annyit elmondhatott, felújítják a helyi laktanyát, a városban katonai középiskolát indítanak és kollégiumot építenek. Ezzel párhuzamosan kezdeményezik, hogy a vásárhelyi kórház, honvédkórházi minősítést kapjon.

Zárszóként Orbán elmondta,  a Modern Városok Program másfél éve alatt a magyar vidék fejlesztésére 3400 milliárd forintnyi fejlesztésről döntöttek.

Végelezetül a sajtó képviselőinek is lehetősége volt kérdezni a miniszterelnöktől. A Magyar Nemzet, az RTL híradó és a Magyar Idők újságírói országos, vagy nemzetközi témákban kérdezték Orbánt, a szegedi Európa Rádió a tramtrain áráról és a Bethlen felújításáról tett fel kérdést.

A térség médiumai közül ezen kívül csak mi kérdeztük a miniszterelnököt. A Vásárhely24 kérdésére Orbán Viktor elmondta, vannak már konkrétumok az ipari park fejlesztéséről, a feldolgozóipar helyi bővítéséről, de azt a megállapodást kötötték a polgármesterrel, hogy nem ez az a fórum ahol erről beszélhetnek. Kijelentette, a már bejelentekezett és az eztán jelentkező cégek minden támogatást megkapnak. Hozzátette, már vannak olyan cégek melyek idetelepülnek – egy a feldolgozóipart és egy az építőipart képviseli – de cégneveket nem mondott. Az ő támogatásukra a költségvetésben két helyen is található pénzügyi alap, az NGM-nél és a külügyi tárcánál is.

Második kérdésünk a térség, de még inkább a régió turisztikai fejlesztési tervére, lehetőségeire vonatkozott. Orbán Viktor elmondta, az általános helyett desztinációs megközelítésben gondolkodik a kormány. Három ilyen nagy desztinációról már döntöttek, ezek a Tokaj-Nyírség, a Fertő-tó és a Balaton térségének fejlesztése. A követkető Budapest és környéke lesz. Ebbe a sorba kell majd beleilleszteni a dél-alföldi régió desztinációját. Már ezen is dolgoznak. Hozzátette, van vásárhelyi miniszter a kormányban, így azt gondolja meg is fogják ezt ismerni.

fotó: Bornemissza Péter