Márton Áron erdélyi püspök életútjáról nyílt kiállítás az Emlékpontban.

A hitvalló életű erdélyi püspök, Márton Áron életéről nyílt kiállítás május 5-én, csütörtök délután a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban. A a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Pro Patria Egyesület és a városi közgyűjtemény szervezte tárlat  vernisszázsán Kószó Péter alpolgármester,  Gaal Gergely, a Márton Áron Emlékév programbizottságának elnöke, valamint Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője köszöntötte a megjelenteket.

Márton Áron a legnehezebb időkben is helyt állva példát mutatott nemcsak a határon innen és túl élő magyaroknak, hanem a világ valamennyi, a közösségéért felelősséget érző ember számára – mondta elsőként a városvezető. A politikus felidézte, a püspök abban is példát mutatott, hogy a szülőföldet elhagyni nem szabad, amikor az ott élőknek szüksége van a segítségre. Mint mondta bár Márton Áront a hatalom megpróbálta besározni, saját közösségének felé irányuló tisztelete mégis megerősödött.

A püspök életét közel húsz tablón bemutató kiállítást hivatalos megnyitása előtt Gaal Gergely arról is beszélt, hogy Márton Áron a két világháború megpróbáltatásai mellett a kommunista diktatúra üldözését is elszenvedte, egyúttal hozzátette, az emlékév célja épp az, hogy ezt a vészterhes időkben megtett rendkívüli életutat megismerhessék a mai fiatalok is. Szavai szerint az emlékév kapcsán megrendezett több száz esemény azt szolgálta, hogy a püspökre ne csak mint történelmi személyiségre, hanem mint példaképre tekinthessenek a következő nemzedékek tagjai.

A dokumentumokat, forrásanyagokat és fényképeket bemutató tárlat megidézi a püspök életének mindhárom korszakát. Bemutatja Erdélynek a történelmi Magyarországon belüli időszakát, Márton Áronnak a két világháború közötti, királyi Romániában kisebbségként élő magyarokat és szintén kisebbségként élő katolikusokat szolgáló tevékenységét, és az 1945 utáni – az államszocializmus – időt, amelyben a hatalom életfogytiglanra ítélve bebörtönözte, majd egészsége megromlása miatt házi őrizetbe
helyezte – mondta immáron Miklós Péter a kiállításról. Az intézményvezető hangsúlyozta: az emlékkiállítás is közösséget teremtett, hiszen annak létrehozásában a Miniszterelnökség mellett tudományos és civil szervezetek hoztak létre értéket.

A tárlatmegnyitót egy konferencia követte, szintén Márton Áron életéről. A tudományos találkozó résztvevőit köszöntő Grezsa István miniszteri biztos Márton Áron személyiségének hatását illusztrálva említette, hogy Doberdó környékén, ahol a püspök az első világháborúban harcolt és többször meg is sebesült, kápolna őrzi a hazáját szolgáló székely honvéd emlékét. Mint mondta: büszkék lehetünk arra, hogy olyan nemzet tagjai vagyunk, amelynek Isten olyan szolgákat adott, mint Márton Áron.

A konferencián többek közt a jeles magyar egyházi személy munkásságáról, a kommunista diktatúra időszakában tanúsított helytállásáról, valamint az állampárti rendszerek egyházhoz való viszonyáról, az egyházüldözés közép- és kelet-európai sajátosságairól hallgathattak meg előadásokat a résztvevők.

A kiállítás május 22-éig lesz látható az Andrássy utcai közgyűjteményben.