Október 3-án, szombaton Kisteleken rendezte az V. Kórustalálkozót a helyi Harmónia Kórusegyesület.

Ezen koncerttel kívánták megünnepelni az egyesület fönnállásának 10. évfordulóját. A házigazda nőikar további három másik kórust hívott meg közreműködőnek a hangversenyre. A vásárhelyi Városi Vegyeskar mellett föllépett a makói Dr. Mihálka György Vegyeskar és a szentesi Bárdos Lajos Vegyeskar.

Kiss Erika, a kisteleki Kórusegyesület vezetője és az énekkar tagjai nagy szeretettel fogadták a Tisza másik oldaláról érkezett együtteseket, akik igen változatos, minőségi műsorral hálálták meg a vendégszeretet. A kiváló akusztikájú Művelődési Házban az erőteljesen zengő kórusok mellett gyakran ugyan halknak tűnt a digitális zongora, de az a capella daraboknál nem lehetett panasz a hangzás arányaira.

A hódmezővásárhelyi Városi Vegyeskar műsorán világi és egyházi műveket is megszólaltatva főként a reneszánsz és a XX. század kórusműveiből válogatott, amelyek egy részét Borsos Annamária kísérte zongorán. Nagy sikere volt a befejező Vivaldi: Magnificat részletnek, amely a Búza András által dirigált énekkar nagy kedvencei közé tartozik.

Az egyetlen műsorszámot éneklő helyi nőikar, továbbá a makói és szentesi kórusok is magas színvonalon nyújtottak széles betekintést a zenetörténet évszázadaiba. Végül a négy együttes közel 120 tagja közösen szólaltatta meg a feledhetetlen Kodály művet, a Berzsenyi versére írt A magyarokhoz című kánont, amelyet a nem túl nagy létszámú közönség visszatapsolva ráadásra méltónak talált.

Az előadás utáni vacsorán a karnagyok megegyeztek, hogy mindhárom vendég énekkar a közeljövőben fogja viszonozni a meghívást, így remélhetőleg hamarosan Hódmezővásárhelyen is hasonló élményekben lehet részünk egy újabb kórustalálkozó lelkes közönségeként.

Búza András