A város közlekedési koncepciójának felülvizsgálatáról is beszélt Susánban, lakossági fórumon.

Lakossági fórumot tartott Susán két képviselője, Bálint Gabriella és Cseri Tamás, Hegedűs Zoltán alpolgármester, valamint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a Szabadság olvasókörben.

A fórumon elhangzott, lehet, még a héten elkezdik az Epreskert szervizútjának aszfaltozását, de a Simonyi utcai köz is szilárd burkolatot kap. Ezen túl kátyúzásokat végeztek a Garai, Nyár és Révész utcákban, valamint az Aranyágban. A városrészt az északi mellett a keleti elkerülő is nagyban érinti majd. Az út 2018 tavaszától épülhet meg év végéig, két végén és az aranyági csomópontban egy-egy körforgalommal.

Ezzel és a városba tervezett egyéb közlekedési fejlesztésekkel kapcsolatban Lázár János elmondta, ezek befejeztével újra kell gondolni Vásárhelyi közlekedési rendszerét. A 45-ös, és 47-es főút városi szakaszai megszűnnek főútnak lenni, azok városi kezelésbe kell hogy kerüljenek. Lakossági kérésnek is eleget téve már addig is meg kellene oldani a Kutasi út automosó-piac közötti keresztirányú átjárását, mivel a susániak zöme ott kel át az úttesten a piac irányába. Az pedig nemcsak nehézkes, sokszor veszélyes is. Ide egy zebrát telepítenének.

Lázár kijelentette, most, miután felmérés készül a piac használatáról, szokásairól el kellene kezdeni gondolkozdni annak teljes felújításán. A piacnak a jövőben új burkolatra, vízelvezetőkre, az elárusítóhelyeknek új tetőre, asztalokra van szüksége. Hozzátette, ehhez kész forrást is keresni.

Szintén lakossági kérdés kapcsán kiderült, csak városi forrásból tudnák felújítani a Tesco-körfogalom és a Kistópart utcai pár száz méteres útszakaszt, mert bár az nagyon rossz állapotban van, pályázni nem lehet rá, mert a MÁV-é. Mivel eddig hiába leveleztek, Lázár most azt mondta, azonnal írjanak az ő nevében levelet a vasúttársaságnak, hogy mielőbb felújítható legyen ez az útszakasz.

A tram-train közműkiváltásokkal kapcsolatban is érkezett lakossági észrevétel. Ónodi-Szűcs István jelezte, nincs kitáblázva az új buszmenetrend az aluljáró mellé telepített átmeneti buszmegállóba, a feliratok sem érhetőek, valamint az időseknek ide pár padot is telepíteni kéne erre a másfél hónapra véleménye szerint. A felvetésekkel kapcsolatban gyors intézkedést ígértek.

Szűcsné arra panaszkodott, mint gyógypedagóiai asszisztens eddig kimaradt a béremelésekből, pedig kollégáihoz hasonlóan nagyon sokat dolgozik. Lázár elmondta, éppen most van a kormány előtt a szektorban dolgozók béremelésének kérdése, így ez hamarosan változik. Az emelés időpontja 2018 január 1, vagy június 30 lehet, de lehet még az idén kapnak bérkompenzációt.

Az Európai Baloldal korábbi vásárhelyi testületi képviselője, Havránek Ferenc felszólalásában úgy jellemezte Lázárt, magasan kilóg politikustársai közül – felfelé – és kormányinfói gyakorta élvezetesek és tanúságosak. A volt képviselő a nyugdíjjakkal kapcsolatban érdeklődött. Lázár elmondta, ő folyton a nyugdíjemelés mellett van. Kiemelte, szerinte ha a gazdaság jól teljesít, annak erejéhez mérten nemcsak a minimálbér emelést, de nyugdíjemelést is végre kell hajtani. Hozzátette, még az idén számíthatnak nyugdíj-prémiumra, karácsony előtt Erzsébet utalványokra, de a várostól is kapnak vásárlási utalványokat.