A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban megkezdődött a gyógyító hónapok programsorozat, ahol elsőként a növények rejtelmes világáról hallhattak az érdeklődők.

Sokan voltak kíváncsiak arra az előadásra, ahol Szabó Margit nyugdíjas kertészmérnök a növények ismeretéről, szeretetéről beszélt. A Gyógyító teadélutánok elnevezésű előadásnak márciusban folytatása is lesz, ahol kifejezetten a gyógynövények kerülnek majd az előtérbe.

Szabó Margit a kérdésünkre elárulta, gyerekkora óta foglalkozik ezzel a témával, hiszen, ahogyan ő fogalmazta meg: „Egész életemben növények és növényszerető emberek között éltem és egészen mostanáig ez elkísért engem. Ezt tanultam, amíg aktív voltam, ezzel kerestem a kenyeremet, most pedig ketten a férjemmel, Fejes Péterrel egy kis vállalkozást működtetünk itt a városban.”

Arra a kérdésünkre, hogy a mai világban mennyire nyitottak erre a témára, elmondta: „Jobbára inkább a gyógynövényekre van nagyobb érdeklődés, bár ezt a divat is meghatározza. Nagyon sok ember nyitott arra, hogy gyógynövényekkel gyógyítsa magát. Sok ember szereti és használja ezeket, de sok ember át is esik a ló túloldalára: teljesen megtagadják a gyógyszereket és a hagyományos orvoslást, de szerencsére nagyon sokan jó összhangba tudják hozni a kettőt.”

Szabó Margit elmondta, ő három csoportba sorolja a növényeket: vannak a szeretett, a közömbös és az utált növények. Utóbbiba tartozik például a parlagfű, amiről elárulta, annyira nem is veszedelmes, mint ahogyan gondoljuk. Már a latin neve is csodálatos: Ambrosia artemisiifolia. „A latinban az ambrosia egy nektár, egy illat, egy fantasztikusan kellemes dolog.” Az allergén hatás nem úgy jelentkezik, mint a csalán esetében, hogy ha hozzáérünk, megcsíp. Itt a növény pollenje a ragadós felületével összeszedi a levegőben lévő szennyeződéseket, azokat, amelyeket az emberek okoztak. „Az, aki a szennyeződést okozta, beteg lesz tőle. Tulajdonképpen nem kellene rá haragudni, a megoldás mindig az emberben rejtőzik. Magunkat kell hibáztatni, nem a növényeket, amelyek évmilliók óta próbálják a környezetet elviselhetővé tenni.”

Akik most részt vettek az eseményen, egy általános növényismeretet kaptak, Szabó Margit nagy „sétára” vitte el őket a növények világába. Természetesen a tea sem maradhatott el, mindenki kapott kóstolót. „Azt szeretném, ha környezettudatosabban élnénk, és jobban megszeretnénk az élővilágnak a növényekre vonatkozó részét.”