Kiállítás nyílt a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, ahol Kardos Kálmán vasútmodellező műveit lehet megtekinteni.

„Gyerekkorom óta megvan a modellezés iránti szenvedélyem, ami kisebb-nagyobb szünetekkel folytatódott, most pedig már elég komolyan csinálom.” – mondta el Kardos Kálmán vasútmodellező. A terepasztalokon szinte mindent ő maga készített el, ami hatalmas odafigyelést, kézügyességet és rengeteg munkát igényelt, nem beszélve a tervezésről, ami megelőzi a kivitelezést.

Kardos Kálmán bemutatót tart a gyerekeknek

„Először egy keretet kell csinálni, amire később ráépül a terep. Utána az elektromos részt kell kiépíteni, majd a pályalefektetés következik, és csak ezután jöhet a táj létrehozása.” Attól függően, hogy mit csinál, egy-egy modul akár több száz órányi munkát is igénybe vehet. A kiállításon látható 30 méter hosszú darab mögött, már tíz év kemény munka áll.

Kardos Kálmán folyamatosan kiállításokra jár, emellett a témával kapcsolatos youtube videókból merít ihletet az építéshez. Ehhez a munkához sokoldalúnak kell lenni: szükséges az elektronika ismerete, az asztalosságban való jártasság és persze a kreativitás is nagyon fontos.

A legelső kiállítás még a Lelkészi Hivatal támogatásával, a Zrínyi utca 5 szám alatt volt. Kardos Kálmán akkor még egy klub segítségével csinálta a kiállítást, ami azóta sajnos megszűnt. Elmondta, szeretne egy vásárhelyi vasútmodellező klubbot létrehozni, hiszen egyedül nehéz minden feladattal megbirkózni és a költségek is igen magasak. Ehhez viszont tagokra és támogatókra van szükség, de szerencsére sokan érdeklődnek a modellezés iránt.

A kiállítás három napig lesz megtekinthető a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ második emeletén. Csekély összegért meg lehet nézni Kardos Kálmán munkájának gyümölcsét.