Hét közepén régen látott ennyi embert Vásárhely belvárosa. Elkezdődött a négynapos ünnep, átadták a Vásárhely bora címet is.

Igen emlékezetes csütörtöki nappal indult  a vasárnapig tartó XII. Bor- és Pálinkafesztivál Vásárhelyen. Az ilyenkor szokásos zászlófelvonás és katonai térzene után egy jópofa kompánia, a Szárnyas Sárkányok Utcaszínházi Műhely gólyalábas utcaszínészei alapozták meg a hangulatot a délutáni borozáshoz. Idén már hatodik alkalommal mérettettek meg a Vásárhelyre hozott borok. Ezúttal még több pincészet nevezete nedűit, 16-an összesen 41 féle-fajta bort küldtek a zsűri asztalára, akik 2016-ban a Mészáros féle 2015-ös Irsai Olivért tartották a legjobbnak, ez lett 2016-ban Vásárhely bora.

A borok között idén is könnyedén el lehet(ett) veszni, olyan bőséges a kínálat. Végigkóstolásra a négy nap és milliós fizetés is kevés. A Tringa féle tavalyi rozé, a Szemerey pince chardonnay-a, a Polgár pincészet vörösei nem okoztak csalódást, de mást nem tudtunk egyelőre kipróbálni. Vagyis de, a Mészáros Irsai Olivérje nem érdemtelenül nyert idén fődíjat. Frissessége, gyümölcsössége nagyon kellemes padon, fesztiválon ülős kortyolgatni valóvá (is) teszi.

Ételválaszték ezúttal is volt bőséggel a borok mellett a dr. Rapcsákon és Kossuth téren L alakban kialakított bódésoron, sőt azt vettük észre, kicsit mintha mérséklődtek volna az árak is. A boroknál ez nem feltétlenül igaz, de 200-250 forintért már egészen jófajtát lehet kóstolni, a Vásárhely borából pedig 1600 forintért adtak egy palackkal. A gasztrokínálatból ezúttal egy jópofa, olasz motorból kialakított kávésstandot emelnénk ki.

A csütörtök varázsát azonban mégsem csak ezek, hanem a fellépő zenekarok kivétel nélkül kiváló koncertjei adták. A nagyszínpadon hatkor a Unique kezdett. A több mint 10 éves zenekar sorra hozta a nagyon jól ismert slágereket és csak a korai időpontnak és a szemérmes közönségnek, valamint a nyilván még kis mennyiségben elfogyasztott bornak köszönhető, hogy nem kezdődött azonnal tombolás a színpad előtt. Völgyesi Gabiék egy kiváló szettet hoztak és megalapozták a hátralévőket.

A kisszínpadot a BFMK elé állították fel, ahol hétkor a Kelemen Kabátban adott koncertet. A polgárpukkasztó szövegeiről és gegjeiről is ismert fesztivál és gólyatábor zenekar szintén élőben, két gitárossal, billentyűssel és dobossal tolta ismert slágereit. Épp az egyik boros stand mellett fotóztunk mikor ikszedik dalként belecsaptak a Maradjatok gyerekek című eposzukba, melyet a közelben álló idősebb úr úgy jellemzett barátjának: “Te b…, ezt ismerem, ez jó”. A többi dalt, így például a Téli dallamot már a színpad előtt hallgatták meg.

A legnagyobb érdeklődés Kozmix fellépését kísérte. A fergetegesnek ígért (és az is lett) koncertet némi Rihannázás előzte meg, csak itt most nem a fellépők várakoztatták meg közönséget. Pár technikus nem állhatott a helyzet magaslatán, mert valami nem akart működni és kábé egy órás csúszással léptek csak színpadra Laláék.

A Kossuth teret és környékét megtöltő közönség ezt már alig várta. Lala és Hozsó, plusz jó pár háttérzenész a tavalyi pesti jubileumi koncert hangulatát és repertoárját varázsolta Vásárhelyre. Kivetítők, ledfalak, füst és lángoszlopok és egy pazar intro indította a bulit, melyből nem hiányozhatott egyetlen Kozmix sláger sem, de mint mindig pár egyedi feldolgozást is eljátszottak.

Némi üröm az örömben, hogy a nagyszínpadi csúszás ellenére 21 óra után ByeAlex is megkezdte zenészeivel a háta mögött a maga koncertjét a BMKF előtt, melyen hiába volt a hatalmas tömeg a Kossuth téri Kozmix bulin, szintén rengetegen voltak. A saját sztorikkal és némi stand-uppal feldobott koncert szintén remek volt, tetőfokát pedig a Kedvesemnél érte el.

Az idei borfeszt eddig úgy tűnik még a tavalyinál is jobb, kínálatban, körítésben és koncertekben is veri az eddigieket. Reméljük nem kiabáljuk el, ugyanis ma már a rockosabb dalok kedvelői örülhetnek a Pál Utcai Fiúk, a Kiscsillag, vagy az Ismerős Arcok koncertjein.

Egyelőre egyetlen kritikát tudnánk csak megfogalmazni, amit többen is megemlítettek: a sörfeszthez és gourmet-feszthez képest is sokkal kevesebb a pad, nagyon nehéz ülőhelyet találni.

Erre a napra, de csak erre, véradást is meghirdettek a BFMK-ba, melyről jóformán csak mi számoltunk be. A Vöröskereszt véradó délutánját 15 és 17 óra között tartották volna, ám olyan sokan érkeztek, hogy a munkatársak este nyolcig vették a vért. Volt aki másfél órát állt sorban és volt aki nem is tudott maradni. Az ilyen akciók során megszokott 20-30 véradó helyett 70-80, vagy még több jelent meg, bizonyítva a nemes emberi hozzáállást, és az adakozás fontosságát.

A véradáson résztvevő ajándékok garmadával mehettek haza, immáron nemcsak a mórahalmi és a makói, de a vásárhelyi fürdőbe is kaptak belépőt, de volt csoki, szatyor, nyugilabda, sőt idénre érvényes 10 ezer forintos utazási kupon is az ajándékok között.