A Kossuth díjas Barcsay Jenő festő, művész és tanár munkásságát mutatja be hamarosan a vásárhelyi Tornyai múzeum.

Készülnek a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum munkatársai a május közepén nyíló Barcsay Jenő kiállításra. A mester végrendeletében jelentős számú művet hagyományozott a vásárhelyi közgyűjteményre; az alkotásokat a Tornyai-múzeum restaurátorai készítik elő Barcsay hat évtizedet átfogó munkásságát bemutató összegző tárlatra, mely szinte teljesen megtölti majd a múzeum falait.

Barcsay Jenő (1900-1988) a 20. századi magyar művészet egyik legjelentősebb egyénisége, akinek saját kortársaira és a következő nemzedékre gyakorolt hatása alapvetően határozta meg a második világháború utáni magyar művészet arculatát. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a szentendrei Ferenczy Múzeum, Barcsay Jenő Gyűjteménye és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös szervezésében május 17-én nyílik meg Barcsay Jenő  a festő, a tanár címmel a művész monografikus kiállítása.

Nagy Imre múzeumigazgató elmondta, a vásárhelyi gyűjteménynek 22 darabja van, köztük 9 olyan geometrikus mű, melyet a festő nem sokkal halála előtt ajándékozott a múzeumnak. A restaurálás most ezeket érinti.

Barcsayt festészetének korai szakaszában komor, a fény-árnyék hatásokra épülő ábrázolás mód jellemzi. Párizsi és olaszországi útjai átalakítják a látásmódját, expresszionista stílusú képeket alkot. Később számos képét megsemmisíti. A festészet mellett jelentős grafikai munkássága és mozaikjai is. Művészetpedagógiai munkássága kiemelkedő, Művészeti anatómia című szakkönyvét számos nyelvre lefordították és tankönyvként használták. Ezen grafikák külön teremben kerülnek kiállításra Vásárhelyen, számítva minden képzőművészetben alkotó és azt valaha tanuló közönség érdeklődésére.