A Gregus pedagógusa az iparkamara rendezvényén adott interjút a Magyar Rádiónak.

Több mint 800 Csongrád megyei általános iskolás ismerkedett a szakmákkal csütörtökön a Szent-Györgyi Albert Agórában Szegeden. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakmák az Ágóra Színpadán című rendezvényének célja a pályaválasztás előtt álló tanulók döntésének megkönnyítése volt.

A kipróbálható eszközökkel és látványos bemutatókkal érkező cégek mellett a megye szakképző intézményeinek egy része is képviseltette magát a programon. Az Agórában főkánt a hiányszakmákból kaptak ízelítőt a fiatalok. A foglalkozások teljesen interaktívak voltak, és nem hiányoztak a szakképzés legmodernebb eszközei sem. Szimulátorok segítségével avatták be őket például a hegesztés, vagy éppen a targoncavezetés rejtelmeibe.

A fiatalokat szakmatörténeti kiállítás, pályaválasztási tanácsadás, automatizált gyártósorok és robotok fogadták. A cukrászok által készített nyalánkságokon túl, a szimulátorok és az emelőkosaras teherautó és a rendőrség bűnügyi technikai állomása mellett a rendkívül élethűre sikerült balesetszimulációs standnál volt a legnagyobb az érdeklődés. Ott a vállalkozókedvűek professzionálisan kreált álsebeket készíttethettek maguknak.

Horváth Gábor, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képzési igazgatója kiemelte: rendkívül fontos, hogy a gyerekek testközelből ismerkedjenek a szakmákkal, mivel erre alapozva dönthetik el a legkönnyebben, hogy mivel szeretnének foglalkozni a jövőben. Hozzátette: az eseményen bemutatott szakmák többsége a hiány-szakképesítések közül került ki. Ezek közé tartozik egyebek mellett a mechatronikus karbantartó, a mechatronikai technikus, a gépi forgácsoló, a központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, az épület- és szerkezetlakatos, a húsipari termékgyártó, a gyakorló ápoló, a női szabó, a villanyszerelő és a szociális gondozó és ápoló szakképesítés is.

Az igazgató ezt a Kossuth Rádió Déli Krónikájában is elmondta, ahol megszólaltatták a vásárhelyi Gregus Máté Szakképző igazgatóhelyettesét is. Kurusa József elmondta, a mechatronikai szakmával érkeztek a börzére, mely szintén hiányszakma. Az érdeklődőnek bemutatták miből áll ez a szakma, mit kell a szakembereknek majd szerelni, ismerni. Hozzátette, biztos benne, hogy megnő az érdeklődés ezek után a szakmák iránt, mivel azokat ezen a módon is népszerűsíteni tudják.