A pénteken elfogadott rendelet kínálta lehetőségre eddig már 80-an jelentkeztek a 210 lakástulajdonosból.

Május 26-án, Orbán Viktor Modern Városok Programjának vásárhelyi ismertetése kapcsán merült fel először mintaprogram jelleggel a panelházas övezetekben élők életminőségének javítása. Azóta sok verzió, elképzelés, találgatás, sőt pletyka is napvilágot látott, miközben Vásárhelyen hét alkalommal találkoztak a város képviselői a pilotnak kinézett Csengettyű-közi szalagtizes lakóival. Pénteken Vásárhely közgyűlése a hosszas előkészítés és elemzés után fogadta el a Minőségi Otthon csereprogram támogatásáról szóló rendeletet, mely 25 évre szól.

A cél kettős. Azok, akik erre vállalkoznak, szeretnék, panellakásukból kertes házba költözhetnek, melyhez anyagi támogatást is kapnak, másrészt pedig ezzel is csökkentenék a városban jelenleg is üresen álló házak számát, mely 3-500 közé tehető. A program ismertetése után Vágó János és Nagy Ernő képviselők, az alpolgármesterek, valamint Lázár János kancelláriaminiszter is felszólalt.

Hangsúlyozták, a program – mely más vidéki városokban is elindulhat – egy mintaprogram, senki számára nem kötelező, de talán soha vissza nem térő lehetőségeket nyújt az érintetteknek. Első körben a leginkább leromlott állapotú tízesek, azon belül is a legnagyobb épületek kerültek szóba, így most a Csengettyű-köz hét lépcsőházas szalagtízesének 210 lakástulajdonosának kínálják fel ezt a lehetőséget. Természetesen a program a későbbiekben máshol is folytatható a 25 év alatt.

Aki vállalja, hogy elköltözik ebből a panelből, lakását a város ( a Modern Városok Programban ) piaci áron megvásárolja (6 millió forint), melyhez életminőségjavító támogatásként további 100 %-ot hozzátesz, ha a tulajdonos a város területén családi házat vásárol. Ez 12 millió forintot jelent. Amennyiben egyéb nem családi, hanem például új építésű társasházba, vagy régebbi, de nem ipari technológiával épített lakásba menne, úgy a régi lakásának és a támogatás mértékének összege 10 millió forint lehet.

Ha csengettyű-közi lakos legalább két kiskorú gyermeket is nevel, a fenti összegek további 15 %-kal bővülhetnek.

A rendelet több egyéb kitétellel szabályozza a lakások eladását/megvásárlását. Akinek adósság van az önkormányzat felé az nem veheti igénybe. A csereként megvásárolt ingatlant 10 évig nem adhatja el, és nem is terhelheti meg. Egy személy csak egyszer veheti igénybe a fenti támogatást – hiába van például 2-3 lakása is a tömbben. A csereprogramot a lakástulajdonos egyenesági leszármazottja is igénybe veheti, amennyiben felmenőjének a megvásárolt ingatlanban (pl családi ház), annak haláláig haszonélvezetet biztosít.

Vágó János hozzászólásában kiemelte, egy egyedülálló lehetőségről van szó, melyet vétek lenne kihagyni, de ennek ellenére sem erőltetik rá senkire. Eddig közel 80-an jelezték (a 210 tulajdonosból), élnének a lehetőséggel és a város más pontján vásárolt családi házba költöznének. Vágó hozzátette, akinek emellett még esetleg megtakarítása is van, vagy hitel, esetleg CSOK-ot venne fel, akár 15-20 milliós ingatlant is tud vásárolni, mely már teljesen kimeríti a minőségi cserét egy szalagtízes panelből.