A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ évértékelőjén három intézmény képviselője is beszámolt az eddigi eredményekről.

A keddi évértékelőn – amelyről egy korábbi cikkben beszámoltunk -, részt vett Bernáth Ildikó, a Szegvári Forray Máté Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője, Vágó János, a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat Oktatási, Kulturális Ifjúsági és Sport Bizottságának elnöke, valamint Árva László, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola intézményvezetője, a Nemzeti Pedagógus Kar Csongrád megyei területi elnöke.

Bernáth Ildikó elmondta, jóval 15 millió forint feletti összeget kaptak korszerűsítésre. Ennek köszönhetően új bútorokat szereztek be, ami időszerű volt, hiszen a korábbiak már negyven éve szolgáltak az iskolában. Emellett korszerűsítették a vizesblokkokat, kifestették az egész iskolát, valamint teljesen felújították az informatikai termet. „Amióta felállt a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ, azóta mind a kommunikációba, mind az anyagi támogatásba óriási előre lépések történtek.” Hozzátette, az esélyteremtés az egyik legfontosabb dolog, hiszen sok gyereknek a kitörési pontot csak az iskola jelenti. Éppen ezért, az iskolának az a feladata, hogy lehetőségeket nyújtson a fiataloknak, kulturált környezetben megfelelő hátteret adjon, amelybe a művészeti oktatás különösen fontos szerepet játszik.

Bernáth Ildikó

Felújított terem, új informatikai eszközök

Vágó János is egyet értett abban, hogy amióta átalakult az egész Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, pozitív változások történtek. Ahogyan ő fogalmazott, „ez alatt az egy év alatt nagyon sokat haladtunk előre.” Hét művészeti iskola található a tankerületben, éppen ezért, a rendszeres kommunikáció miatt, létrehoztak egy intézményvezetői fórumot, valamint egy megyei fórumot is életre hívtak. A Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskolában, ebben az évben eszközbeszerzések és felújítási munkálatok mentek végbe. Vágó János elmondta, a versenyeken való részvételt is támogatja a tankerület, ami a művészeti iskolák esetében különösen fontos.

Vágó János

Árva László kifejtette, ebben az évben jelentős belső felújítások voltak a Németh László Gimnázium, Általános Iskolában. Hozzátette, nagy könnyebbség az is, hogy a hétköznapi dolgok, amelyek eddig bosszankodást okoztak (például a nyomtató elromlik, vagy a papír kifogy belőle), már nem jelentenek problémát, a versenyekre való utazás is sokkal egyszerűbb lett. Elmondta, a szakmai innovációk területén is vannak eredmények.

Árva László

Árva László egy fejlesztési javaslatot is felvetett: szerinte szükség lenne az egyéni tanulási út kidolgozására. Mint elmondta, sok olyan diák minősül sikertelennek, akiknek az átlaga négy egész alatt van, holott eredményes porcelánfestő vagy focista lehetne belőlük. Éppen ezért, jó lenne, ha azok a tanárok, akik már az első osztály óta tanítják és ismerik a gyerekeket, a szülővel együtt követnék a fiatalok pályáját, megfelelő irányt keresnének a számukra.

A témához kapcsolódó, előző cikk:

Milyen eredmények születtek az oktatásban 2017-ben?