Vig Balázs meseíró a Puszirablók című könyvét mutatta be a gyerekeknek igen egyedi, interaktív módon.

A könyv először 2014-ben jelent meg és azóta is népszerű a fiatalok körében. Az író szerint ennek az lehet az oka, hogy habár a Puszirablók egy hercegnős mese, vannak benne kalózok, így a fiúk sem teszik le. Emellett olyan burkolt tartalmak is megbújnak benne, amelyek miatt a felnőttek szintén kedvelik. A könyv főszereplője egy különleges kalózkapitány, aki nem aranyat akar magának, helyette puszikat igyekszik begyűjteni. Ezek különböző fontosságúak és tömegűek lehetnek.

Az előadás interaktív módon zajlott, Vig Balázs kalózként még egy diákot is elrabolt, aki aztán sikeresen felülkerekedett rajta. Az író elmondta nekünk: emlékszik rá, hogy ő gyerekként mit szeretett, minek örült volna igazán és mi az, ami nem volt. Előadásait éppen ezért igyekszik saját élményei alapján felépíteni, ezzel is létrehozva egy interaktív, játékos foglalkozást.

Torna az olvasás előtt

Az úgynevezett „turné terítőt” is elhozta Vásárhelyre, hogy ne csak adjon aláírást a gyerekeknek, hanem ő maga is kapjon autogramot tőlük. Vig Balázs elmondta, egy óvodás egészen mást rajzol rá, mint például egy iskolás és ez teszi igazán izgalmassá ezt a terítőt.

A “turné terítő”

Vig Balázs első három könyve inkább a hagyományos mesei világokat idézik fel, némi csavarral ellátva. Az utóbbi két sorozat már gyerekmonológok, ahol egy kisfiú tálal ki arról, hogy miért nem szeret oviba, később iskolába járni. Az író elmondta, a hasonló témájú könyveknek mindig a megnyugtatás a céljuk, de ő inkább megírja azt, amit kicsiként tapasztalt, például a mócsingos menza ebédet.

Kihangsúlyozta, külön örülne annak, ha a gyerekek megbeszélnék egymással és szüleikkel az olvasottakat.

Az írónak még nem jelent meg kifejezetten felnőtteknek szóló könyve, de elmondta, lassan már három éve dolgozik egy idősebb korosztálynak való regényen. Hozzátette, általában a meseírás nem a fő profilja az íróknak, de nála ez épp ellenkezőleg van, így a felnőtteknek szóló regényét csak a szabad idejében írja.