Csütörtök délután rendezték meg a Városi Aranytoll Szépírási Versenyt.

A hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola Nádor Utcai Tagintézménye adott otthont annak a városi megmérettetésnek, amely egy egyedülálló vásárhelyi kezdeményezés eredménye.

„Több mint öt évvel ezelőtt, az egyik kollégánk, Kucsera Jánosné fejéből pattant ki az a gondolat, hogy a szépírásra is oda kellene, hogy figyeljünk.” – mondta el Makainé Vitális Mónika tanítónő, szervező. Innen jött az ötlet, hogy egy olyan versenyt rendezzenek, ahol a külalak számít. „Külön köszönjük neki innen 5 év távlatából is ezt a gondolatot.” – tette hozzá.

A versenyt alsó tagozatos tanulóknak hirdetik meg: második, harmadik és negyedik évfolyamosok számára. Egy kis szövegrészletet kapnak – minden évfolyam más és más hosszúságút -, amelyet minél szebben le kell másolni. A másodikosok 30, a harmadikosok 25, míg a negyedikesek 20 percig írhatnak.

A feladatlapokat sorszámmal látják el, amelyeket, amint elkészülnek az írással a fiatalok, kivisznek a teremből. Itt szülők és tanárok szavazhatnak a legszebb írásképre, úgy, hogy a neveket nem tudják. Mint megtudtuk, sokszor előfordul, hogy a tanítók hiába keresik a már ismert kézírást, nem találják a diákjaik munkáját, hiszen itt mindenki arra törekszik, hogy minél szebben írjon.

A mai napon 62 tanuló vett részt a versenyen. Külön érdekesség, hogy azokat a diákokat is várták, akik tanulási zavarral küszködnek (SNI – sajátos nevelési igényű, BTMN – beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő), nekik külön kategóriát hirdettek.

Az eredményhirdetés december 19-én lesz, de már december 15-én értesíteni fogják azokat az iskolákat, amelyeknek tanulói valamilyen helyezést értek el. A győztesek értékes könyvnyereményeket kapnak.