A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Filharmónia Magyarország elhozza Vásárhelyre a zenét a gyerekeknek.

Hódmezővásárhelyen ilyen jellegű rendezvényre már évek óta nem volt példa. A Filharmónia Magyarország segítségével a fiatalok számára is elérhető közelségbe került a klasszikus zene, ráadásul befogadható módon, hiszen a koncertek ismeretterjesztő jellegűek. A jelenlévők az adott korról, a hangszerekről, a szerzők életéről is kapnak információkat.

Az iskolások méltányos áron vásárolhatták meg a három koncertből álló bérletet. A nagy érdeklődést pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a mai előadást kétszer is meg kellett tartani, olyan sokan akarták megnézni.

A Filharmónia egyik fő tevékenysége az ifjúsági program, ami egyfajta missziója is, hiszen gondolni kell az utánpótlásra, a felnövekvő generációra. Azért van szükség az ifjúsági koncertekre, hogy a fiatalok megismerjék a különböző műfajokat, stílusokat, hangszereket és hogy kedvet csináljunk ahhoz, hogy a jövőben ők is nézőkké váljanak. – tudtuk meg Szász Krisztától, a Filharmónia Magyarország Szegedi Iroda vezetőjétől.

Még hozzátette, nemcsak Hódmezővásárhelyre, más, kisebb településekre is elviszik ezt a rendezvényt, hogy mindenki tudjon részesülni belőle.

Szász Kriszta

Elmondta, a mai napon amellett, hogy régi zenét játszottak a gyerekeknek, a hangszereket is megismertették velük. A következő alkalommal szintén hangszerismertető lesz, Hangszervarázs néven, ahol a Zeneművészeti Kar művésztanárai állítanak össze egy zenei csomagot. A harmadik koncerten Vivaldi Négy évszak című művét dolgozza fel a Zeneművészeti Kar kamarazenekara.

A műveket úgy választották ki, hogy ne legyenek távol a tanagyagtól, az énektanárok fel tudják majd használni őket a későbbiekben. Szász Kriszta még elmondta, bízik benne, hogy ami most elindult, az később is folytatódik és néhány év múlva a gyerekek a Steinway bérlet közönségéhez fognak tartozni.