A Varga Tamás Általános Iskola csütörtök délután játékos feladatokra invitálta az óvodásokat és a leendő elsősöket.

Egy király új várat akar építeni, de nem felel meg neki akármilyen alapanyag: csakis a LEGO elég jó, amit viszont nehéz megszerezni. A bátor óvodások feladata, hogy a különböző próbatételek során tarisznyájukat LEGOval töltsék meg és a király elé járuljanak. Bár ez egy mese is lehetne, az előző pár sor a Varga Tamás Általános Iskola programjának kerettörténete, amihez egy játékos feladatsort is készítettek.

Az intézmény munkatársai már többször is bizonyították, hogy kreativitásban nem szenvednek hiányt (elég csak a Bodzási úti iskolában tartott családi nap feladataira gondolni). Ezúttal LEGÓVÁR címmel hirdettek meg programot, amire meghívták Vásárhely óvodáit. Az esemény A Tőled színes a világ! rendezvénysorozat keretén belül került megrendezésre, aminek célja, hogy az óvodások látogatást tegyenek az iskolában.

Ez a második év, hogy megrendezik a LEGÓVÁR programot. Az iskolában fontos szerepet kap ez a játék, hiszen tanítási eszköznek használják, de készségfejlesztésre is alkalmas. Így az ovisok abból is ízelítőt kaphatnak, hogy a LEGO az órákon is fontos. – tudtuk meg Farkas Zsuzsanna intézményvezetőtől.

Farkas Zsuzsanna

A mai napon a gyerekek a szüleikkel állomásokon vehetnek részt. Olyan játékokat találtak ki, amelyek felkeltik a kisebbek érdeklődését, egyúttal az iskola eszközparkját is bemutatja: interaktív tábla, nyelvoktatás, LEGO. – fejtette ki Csankiné Láda Ildikó igazgatóhelyettes.

Csankiné Láda Ildikó

A kerettörténet szerint tehát a király várát fel kell építeni, amihez a LEGO öt állomásról szerezhető be. „Az óvodás gyermekek lelkéhez nagyon közel áll a mese, így próbáltuk a mai napot egy mese köré szervezni.” – tette még hozzá Csankiné Láda Ildikó.

A Tőled színes a világ! rendezvénysorozat következő alkalma november 16-án lesz, ahol a leendő elsős tanítók óráin lehet részt venni. Itt az ovisok is bekapcsolódhatnak a tanórákba, megnézhetik, hogy milyen iskolásnak lenni. – fejtette ki Farkas Zsuzsanna. Csankiné Láda Ildikó hozzátette, a Platán Hét kerül még megrendezésre, amikor a gyerekek az óvónénikkel látogatnak el az iskolába, ahol verses és dalos foglalkozások mellett ismét megtekinthetik az órákat, kipróbálhatják a tornatermet.

Az öt állomás sok izgalmat rejtett: a Számolóvárban annyi LEGO kockát kellett egymásra építeni, ahány hangot hallottak a kicsik. Az így elkészült „fal” a király várába került be később.

A ZeMese Kuckó egyedi módon ötvözte a zene és a mese világát: híres rajzfilmek dalait játszották le és az ovisoknak és a zenéből felismert állatot, vagy személyt a hajóra kellett feltenni.

A Kódfejtő állomáson angol mesét nézhettek a kicsik, akik bár nem értették a szöveget, mégis meg tudták fejteni, hogy mi is történik éppen.

A Robot Tanya érdekessége, hogy ott LEGÓból felépített robotokat lehetett megtekinteni és ki is próbálhatták őket. Ezeket a gépeket az iskola tanulói készítették el.

A Varázsodú a német nyelvről és a papírkutyus eltüntetéséről szólt (ami végül szerencsésen előkerült).

Izgalmas feladatok vártak tehát azokra az ovisokra, akik a mai napon elmentek a Varga Tamás Általános Iskolába. Mint megtudtuk, amint a vár felépül, a gyerekek arany csokitallért, teát és müzlit kapnak jutalmul.