Vészjósló neve ellenére valódi szeretetcsomag a rendőrség legújabb munkaereje.

Anthrax – így hívják a két és fél hónapos belga juhászkutyát – a Dunakeszi Kiképzőközpontból érkezett Kaposvárra a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságra. Legfőbb feladata egyelőre a külső környezet, a nagyvilág megismerése. A reménybeli bűnüldöző jelenlegi istápolója, majdani társa Vízhányó Gábor főtörzsőrmester.

– Jelenlegi szolgálati kutyám kifelé ballag a szakmából, rövidesen a megérdemelt nyugdíjas éveit tölti majd. Utódjául kerestem kutyát Dunakeszin, ahol Anthraxot ajánlották. Magyar tenyésztésű rendőrkutyák almából származik, optimális esetben továbbviszi a szülői örökséget – mondja a négylábú kadétról a bűnügyi kutyavezető, aki július eleje óta foglalkozik a drapp detektívvel.

Vízhányó főtörzsőrmester kilenc éve kutyavezető, jó szakember és hűséges kutyabarát, szenior belga juhászával már 2009 óta járta a helyszíneket. Anthrax, a tanonc a tiszthelyettesnél nevelkedik, az idős szolgálati kutya mellett egy szintén ott lakó, civil német juhásszal is ismeretséget kötött már, így semmi akadálya, hogy idősebb társaitól is tanuljon viselkedni. A szakmai munkát másfél éves koráig gyakorolja, nyomkövető feladatokat szánt neki a vezetés, de még sok tápot fog megenni, mire valóban bevethető lesz.

– Játékos képzésekkel kezdünk, az a lényeg, hogy élvezze a foglalkozásokat. A belga juhászok egyébként is érzékeny állatok, igénylik az odafigyelést. Mindennel meg kell ismerkednie, profi rendőrkutyaként nem jöhet zavarba semmilyen ingertől, zajtól, szagtól. Minősítéseket fog szerezni, a későbbiekben specializálódik a képességeinek leginkább megfelelő szakterületre, de cseperedése közben folyamatosan kontrolláljuk, nehogy bármely, esetleg még nem ismert szervi problémája alkalmatlanná tegye a szolgálatra – magyarázza az előttük álló időszakról a duó egyenruhás tagja.

Anthrax már látogatást tett a főkapitányság kutyatelepén, a biztonság kedvéért egyelőre csak a kennelek rácsán keresztül érintkezett leendő kollégáival. A jelenleg lábszárközépig érő kan szemlátomást érdeklődve térképezi fel új környezetét, mozgása egyelőre hordoz magában formabontó elemeket, de rengeteg ideje van még elsajátítani a szükséges kvalitásokat.

A fiatal zsaru és a csöpp belga juhász már most komoly népszerűségnek örvend, az internet sztárjai lettek. Nem volna meglepő, ha a tömegigényeknek eleget téve bűnüldöző munkájuk mellé közönségtalálkozókat is be kéne iktatniuk.

Szilágyi Attila

Fotó: rendőrség, repró: E.M.