Nem jogerősen két év felfüggesztett fogházbüntetést kapott.

Két év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt a Szegedi Törvényszék egy csongrádi idősgondozót, miután – a vádirat szerint – még 2013-ban a gondatlanságával megölt egy hatvankét éves nőt egy csongrádi öregek otthonában.

A Tisza-parti bíróság tájékoztatása szerint a vádlott a tragédia napján az idősház lakóinak fürdetését segítette; konkrétan az volt a feladata, hogy a járni nem tudó ápoltakat egy kerekekkel ellátott, fékezhető széken betolja az intézmény fürdőjébe.

A vádirat szerint azonban a mozgásában erősen korlátozott asszonyt nem betolta, hanem – kisebb-közepes erővel – „belökte” helyiségbe. A periratok szerint ettől a fürdetőszék felborult, minek okán a nő hanyatt esett és beverte a fejét.

A vádlott és a fürdetőhelyiségben tartózkodó két további gondozó a sértett segítségére sietettek, felemelték és a betegszobába vitték. Mivel a sértettnek eszméletvesztése volt, kórházba szállították, majd megműtötték. A műtétet követően a sértett állapota romlott, majd ébreszthetetlenné vált, végül néhány nap múlva elhunyt – olvasható a törvényszék közleményében.

A férfit a történtek kapcsán gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolta meg az ügyészség, ezt azonban a bíróság foglakozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetésre minősítette át. Ez egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A fellebbezések bejelentésére az érintettek három nap gondolkodási időt kértek, így az ítélet nem jogerős.