Szíriában akart belépni a radikális iszlamista szervezet soraiba, de még Törökországban lekapcsolták.

Terrorcselekmény előkészületének vádjával hamarosan bíróság elé áll egy huszonöt éves móri fiatal, miután megpróbált csatlakozni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyvereseihez – írja a Fejér Megyei Főügyészség nyomán a Magyar Idők.

A napilap szerint a férfi 2015 telén döntötte el, hogy útnak indul a Közel-Kelet felé. Törökországon át akart eljutni Szíriába, de a polgárháború sújtotta országba már nem jutott el: a török titkosszolgálat tisztjei letartóztatták. Úgy tudni, a férfit néhány hétre börtönbe zárták, csak ezt követően toloncolták vissza Magyarországra.

A Magyar Idők szerint a nyári ítélkezési szünet után, szeptember közepén lesz a férfi tárgyalása. Addig is előzetes letartóztatásban lesz.

Ügyvédje szerint védence korábban ide-oda sodródó, ,,talajvesztett” ember volt. Munkája nem volt és a családi kapcsolatai sem működtek. Minden idejét a világhálón töltötte, remélve, hogy valamilyen életcélt talál magának – így bukkant rá az ISIS propagandahonlapjaira.

A jogász szerint ügyfele mélységesen megbánta tettét, és konszolidálódott, lelkileg is egyensúlyba került. Most azon dolgoznak, hogy biztos hátteret teremtsenek a számára, hogy indítványozhassák az előzetes letartóztatásának megszüntetését.

A napilap szerint a férfi mellett egy másik – győri – személy is ott van a vádlottak padján. Ők ketten a Gyakorikérdések.hu című oldalon ismerkedtek meg egymással: a móri fiatal megpróbálta rávenni, hogy tartson vele az ISIS-hez, ez azonban – útlevél és anyagi gondok miatt – meghiúsult.

A férfi később egy nyilvános Facebook-oldalon több olyan kommentet is közzétett, melyek terrorakciókat helyeztek kilátásba, egyúttal segítséget kínálnak a radikális iszlamistákhoz csatlakozni kívánó személyeknek.

Ő szabadlábon várja a tárgyalását.

(Borítókép: illusztráció; forrás: Youtube.com)