Ismertették az orvosi szakvéleményt a Szegedi Törvényszéken.

Súlyos pszichiátriai betegsége miatt nem beszámítható a kiskunhalasi fegyveres támadás kapcsán megvádolt férfi – derült az elmeorvosi szakvélemény ismertetése során a történtek kapcsán indult büntetőper mai tárgyalásán.

Mint ismeretes a negyvennégy éves férfi tavaly májusban – mondván a hatóságok semmibe veszik, a saját igazának nem tud törvényes úton érvényt szerezni – egy Kalasnyikovval és több mint kétszáz lőszerrel besétált a kiskunhalasi ügyészség épületébe, csőre töltötte a fegyvert, a biztonsági őrre szegezte, majd a vezető ügyészhez kísértette magát. A vádirat szerint meg akarta ölni.

Rendőrök állnak a Kiskunhalasi Járási Ügyészség épületnél a lövöldözés után 2016. március 16-án. (Fotó: MTI/Donka Ferenc)

A tervét szerencsére nem sikerült végrehajtania: az épület gondnoka megragadta a gépkarabély csövét, a férfit a földre rántotta, majd két ott tartózkodó rendőr segítségével lefegyverezte.  A dulakodás során több lövés is eldördült, de senkinek sem esett baja.

A férfit hivatalos személy védelmére kelt személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével, emberölés előkészületével, továbbá lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés és személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolják. Perét a Szegedi Törvényszéken tárgyalják.

A kiskunhalasi lövöldözés gyanúsítottja a Budai Központi Kerületi Bíróság épületében 2016. március 18-án.(Fotó: MTI/Marjai János)

Az MTI szerint a vádlottról már a nyomozás során is készült egy elmeszakértői vélemény, mely szerint mentális zavarokkal küzd, ,,a beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott”, az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben végzett vizsgálatok azonban ennél súlyosabb kórképről számolnak be. E szerint férfi komoly pszichiátriai betegségben szenved, ,,kóros elmeállapota ok-okozati összefüggésbe hozható a bűncselekmény elkövetésével”.

Az ügyben előreláthatólag januárban hoznak ítéletet.