Költségvetési csalás és pénzmosás a vád ellenük.

Hamarosan bíróság elé állnak a szegedi játszótérmutyi vádlottjai – derült ki a Csongrád Megyei Főügyészség egy mai közleményéből. A beszámoló szerint az egyikük ellen költségvetési csalás, két társa ellen pedig pénzmosás a vád.

A nagy port kavart ügyről annak idején többször is beszámoltunk. A nyomozati iratok szerint a Szegedi Vadasparkban berendezett, bár attól független, részben állami, részben európai uniós támogatásból épült interaktív játszótér kapcsán még 2014-ben indított vizsgálatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ekkor tájt merült fel a gyanúja annak, hogy a beruházást jócskán túlárazták, a parkban kiépített látogató-tájékoztató rendszer tényleges ára a támogatási szerződésben szereplő összeg csupán 15 százaléka volt.

A fiktív számlákat – egy szlovák gazdasági társaságon keresztül – egy brit Virgin-szigeteki off-shore cégtől szerezték be.

Mindezen túlmenően a vádlottak a bűncselekményből származó pénz eredetének leplezése érdekében valótlan tartalmú szerződéseket kötöttek egy liechtensteini gazdasági társasággal a támogatási szerződésekben is hivatkozott szoftver unión kívüli felhasználására. A valóságban azonban a felek között gazdasági kapcsolat nem volt, a szerződéskötéskor a szoftver még el sem készült és a liechtensteini céget képviselő harmadik vádlottnak pedig nem volt felhatalmazása a társaság képviseletérre. A szerződésekre azért volt szükség, hogy többszörös átutalásokkal, off-shore cég bevonásával és a cégek közötti pénzmozgatásokkal a jogosulatlanul felvett támogatás összegét legális eredetűként tüntessék fel – olvasható még a vádiratban.

A bűnügy két vádlottja előzetes letartóztatásban van. A harmadik társuk ellen lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. A bűnösségükről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

(Borítókép: a játszótér avatóünnepsége; illusztráció; forrás: Szeged.hu)