A bírósági tárgyalásán azt vallotta, a férfi beleegyezésével követte el tettét.

Négy és fél év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék azt a hatvanhárom éves szentesi asszonyt, aki még 2016 decemberében megpróbálta megölni az ágyhoz kötött, súlyos beteg élettársát.

A bíróság hivatalosan ,,a bűncselekmény elhárítására idős koránál, fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette kísérletében” mondta ki bűnösnek.

A vádirat szerint a nő és a hetvenöt éves férfi több mint tíz éven át éltek együtt. Az asszony hosszú éveken keresztül, kitartóan gondozta a fél oldalára béna, férfit, 2016-ban télen azonban úgy döntött, véget vet a szenvedéseiknek.

A nyomozati iratok szerint először magukra akarta gyújtani a házukat, de nem sikerült neki. Később a gázpalackot akarta berobbantani, de csak pár konyhai bútor kapott lángra. Másnap reggel döntött úgy, hogy felvágja mind a párja, mind a saját ereit. A saját csuklóját épp csak megsebezte, a férfiét azonban teljesen átmetszette.  Egy, a férfi ápolásában és gondozásában segédkező ismerősük talált rájuk. A magathetetlen férfit életveszélyes állapotban vitték kórházba.

A törvényszéki tárgyaláson az idős asszony azzal védekezett, hogy a sértett áldásával követte el tettét (a házuk felgyújtására tett kísérlete előtt tanácsokat is adott neki) a férfi azonban ezt tagadta.

Tóth Tibor tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, ,,az asszony beszámítási képessége súlyos fokban korlátozott”, ,,a kiemelt súlyú bűncselekményt közeli hozzátartozója sérelmére elkövető vádlottal szemben azonban idős kora ellenére szükségesnek látta a szabadságvesztés kiszabását”.

Az ítélet egyelőre nem jogerős, a vádlott és védője ugyanis három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés előtt.

(Borítókép: illusztráció; forrás: Bíróság.hu)