Az ügyészség szerint nyomozati adatokat adott ki büntetőeljárás alá vont személyeknek.

Korrupció gyanúja miatt csütörtökön vádat emeltek egy volt pénzügyőr alezredes ellen, aki az ügyészség szerint, milliós összegekért titkos nyomozati adatokat adott ki, adóügyek miatt büntetőeljárás alá vont személyeknek.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség közleménye szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságának volt munkatársa a nyilvántartásokból kiválasztotta azokat az ügyeket, melyek érintettjei a feltételezése szerint vagyonosabbak, majd a civil bűntársain keresztül felajánlotta nekik, hogy egy nagyobb összegért – rendszerint tízmillió forintért – elintézi, hogy ne induljon eljárás, illetve ha ez már megtörtént titkos információkkal segíti őket az ellenük folyó nyomozásról, és a hatóságok tervezett lépéseiről.

A volt NAV-tiszt és tizennégy társa ellen, hivatalosan bűnszervezetben, üzletszerűen az előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a Fővárosi Törvényszéken.

A ügy kirobbanása után a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt adott ki, melyben azt írják, a meggyanúsított NAV dolgozót megilleti az ártatlanság vélelme, de ha a büntető eljárás során beigazolódik a bűnössége, a legszigorúbb jogkövetkezményekkel számolhat.

Ugyan az elmúlt években a NAV majd huszonháromezer dolgozójából mindössze harmincötöt mentettek fel szabályszegés miatt a munkavégzés alól, a Nemzetgazdasági Minisztérium célja az, hogy ez a szám tovább csökkenjen, és egyetlen ilyen esettel se kelljen számolni az adóhivatalnál – olvasható az NGM nyilatkozatában.

(Borítókép: illusztráció; forrás: Vásárhely24)