Tíz évet kapott.

Tíz év fegyházzal sújtotta a Szegedi Törvényszék ma délelőtt a szentesi kórház egyik volt ápolóját, miután éveken át rendszeresen meglopta az egészségügyi intézmény idős betegeit.

Az ötvenöt éves szabadkai férfit hivatalosan rablás és kifosztás bűntettében találta bűnősnek a Tisza-parti város bírósága. Halmazati büntetésként örökre eltiltották a szakmájától.

A vádirat szerint az állandó anyagi gondokkal küzdő férfi 2014-ben kezdte bűnös ténykedését. Rendszerint megvárta, hogy a kiszemelt betegek elhagyják a kórtermet, de megesett, hogy ágyban fekvő magatehetetlen emberek  mellől vitte el pénzüket és ékszereiket. (Rendszerint akkor, amikor állapotuk rosszabbodott.)

Az ügyészség szerint volt, hogy ennél is tovább ment: előfordult, hogy kivette egy öntudatlan páciense füléből a fülbevalóját, vagy épp lehúzta az ujjáról az aranygyűrűjét.

Egy ilyen eset után az egyik sértettnek a kérésére terápiás mennyiséget bizonyosan meghaladó mennyiségű, diazepin hatóanyagú nyugtatót, altatót adott orvosi utasítás nélkül, és azt nem tüntette fel a sértett lázlapján. Az ápoló ezzel megszegte foglalkozása szabályait, és a páciensnek gondatlanságból testi sértést, benzodiazepin-mérgezést okozott – áll még a vádiratban.

Az eljárás során összesen huszonkét lopást bizonyítottak rá. Ezeket először el is ismerte, a bírósági szakaszban azonban már tagadta a bűnösségét. Az utolsó szó jogán is ártatlanságát hangoztatta.

A most meghozott ítélet jogerős. Fellebezésnek helye nincs.

(Borítókép: illusztráció; forrás: MTI/Újvári Sándor)