Pénznyeremény ígéretével csapják be áldozataikat.

Pénznyeremény ígéretével kecsegtető telefonos szélhámosokra figyelmeztet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

Felhívásuk szerint a tettesek többnyire valamely  mobiltelefon-szolgáltató munkatársának adják ki magukat, és „gyakran megnyerő modorban, akár rögzített beszélgetést említve”, egy állítólagos nyereményről értesítenek.

Ezt követően válhat különösen gyanússá a történetük, a nyeremény átvételét ugyanis feltételhez kötik: konkrétan arra kérik áldozatukat, hogy egy bankautomatán keresztül töltsön fel pénzt egy meghatározott telefonszámra.

A tranzakciót a csalók akár többször is megismételtethetik.

A trükk része lehet annak említése is, hogy ezt az összeget „igazoló letétként” kezelik, s amint ez a pénz a szolgáltató cégekhez megérkezik, a főnyereménnyel együtt „természetesen” visszautalják a nyertesnek – olvasható a rendőri közleményben, egyúttal figyelmeztetnek, a szolgáltatók nem szoktak telefonon keresztül nyereményjátékokat hirdetni, illetve nem kérnek előre sem pénzt, sem telefonfeltöltést.

Tájékoztatójukban azt javasolják, ha  valakit a fentiekhez hasonló történettel keresnének meg, próbálja meg azonosítani a hívót; kérjen az elhangzott információk ellenőrzésére egy visszahívható telefonszámot, esetleg érdeklődjön, hogy a nyereményjáték melyik szolgáltató honlapján érhető el.

Ne töltsenek fel, ne utaljanak át pénzt ilyen megkeresésre! Személyes és banki adataikat ne adják meg senkinek! – szól a végső intelem a rendőri kommünikében, majd arra kérik mindazokat, akik mégis áldozatul estek, a történtek után haladéktalanul tárcsázzák a 112-es központi segélyhívót!