Kétszázezer utazó haladt át a hétvégén a röszkei és a csanádpalotai átkelők valamelyikén.

Óriási volt a tömeg a hétvégén a Csongrád megyei határátkelőknél: csak Röszkén és Csanádpalotán több mint kétszázezer utazó haladt át az elmúlt két napban. A rendőrség tájékoztatása szerint bár a forgalom erős volt, a várakozási idő egyszer sem lépte át sehol sem a két órát.

A  megnövekedett forgalom oka, hogy a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások szabadságra, a turisták pedig nyaralni indulnak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a legkritikusabb időszak augusztus első két hete, amikor hétvégente mindkét irányban jelentős várakozások alakulhatnak ki az átkelőhelyeken, majd augusztus utolsó két hetében már a belépő forgalom lesz erősebb. Egy átlagos nyári napon 15-20 ezer utas veszi igénybe a Röszke Autópálya-határátkelőhelyet, a nyári szabadságok időszakában ez a szám akár 60 ezerre is nőhet. Csanádpalotán még ennél is erősebb ilyenkor a forgalom – olvasható az egyenruhások tájékoztatójában.

Megjegyzik még, mielőtt bárki útnak indulna érdemes A tájékozódnia az átkelők nyitva tartási idejéről és az ott várható várakozási időkről a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáción keresztül vagy a Police.hu oldalon

Szükség esetén a gyorsabb átlépés érdekében Szerbia felé Tompa, Tiszasziget vagy Ásotthalom felé célszerű kerülni. Utóbbi két átkelő reggel hét és este hét óra között vehető igénybe. Akik Romániába szeretnének utazni, dugó esetén, Csanádpalota helyett válasszák a huszonnégy órás nyitva tartással működő kiszombori vagy a battonyai átkelőt.

A rendőrség kéri, hogy indulás előtt mindenki ellenőrizze az úti okmányai meglétét, a gépkocsi műszaki állapotát, vegyenek magukhoz elegendő mennyiségű folyadékot, és amennyiben szükséges, ne felejtsék otthon gyógyszereiket. Amennyiben rendőri segítségre van szükségük, hívják a 112-es segélyhívót.- áll még a felhívásban.