Tizenöt évet kapott.

Tizenöt éves fegyházbüntetésre ítélt a szegedi táblabíróság egy jánoshidai férfit, miután még 2014 nyarán összevert és kirabolt egy hetvenhat éves mozgáskorlátozott nőt.

Hivatalosan „nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál, fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletében” mondták ki bűnösnek.

A vádirat szerint a részeges és többszörösen büntetett férfi egy esti órán kereste meg az asszonyt, mondván munkát szeretne tőle. Az idős nő elküldte, de egy órával később visszatért, és tovább követelőzött. Az egyedül élő nyugdíjas asszony megint elzavarta, mire az ittas betolakodó kikapta a kezéből a mobiltelefonját.

A periratok szerint a férfi nem érte be ennyivel: harmadszorra is visszament és kutakodni kezdett a háznál. Az nő rajta kapta, mire a támadója kézzel többször fejen ütötte, majd egy vázával fejbe vágta.

A vádlott ezt követően értékek után kutatott a házban, de mivel ott nem talált, az alsó épület konyhájába ment. Ott egy vérnyomásmérőt, egy majonézes dobozt, egy egykilós ketchupot, valamint egy-egy pacal, sólet és darált sertéshús konzervet pakolt a táskájába és kivette a sértett személyi igazolványából az ott tartott ezer forintos bankjegyet. Miután összepakolt, felgyújtotta a konyhát, hogy eltüntesse a nyomait. A berendezési tárgyak lángra kaptak, de a férfi mit sem törődve az eszméletlenül hátrahagyott sértettel, eltávozott a helyszínről. Egy közeli kocsmába ment, ahol a frissen szerzett ezer forintból bort vett magának – olvasható az ítélőtábla beszámolójában.

A nő szerencsére magához tért és kijutott a házból, de így is csúnyán összeégett.

A tűz miatt az épület lakhatatlanná vált, minek okán az asszony egy szeretetotthonba került. Itt halt meg néhány hónappal később.  A szakértői vélemény szerint „az őt ért támadás és az elhalálozás között ok-okozati összefüggés nem volt”.

A férfi első fokon 15 évet kapott – ezt az ítéletet erősítette most meg a szegedi taláros testület. Az indoklás szerint a korábban kiszabott büntetés „arányos és elégséges a büntetési célok megvalósulásához”. Ennek enyhítést semmi sem indokolta.

Az ítélőtábla döntése jogerős. Fellebbezésnek helye nincs.

(Borítókép: illusztráció; forrás: Bíróság.hu)