Tíz évet kapott a tettes.

Tíz év börtönnel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla pénteken azt a most huszonöt éves, balástyai férfit, aki még 2014-ben rágyújtotta a nádfedeles tanyáját egy idős asszonyra.

A táblabíróság hivatalosan „különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletében” találta bűnösnek a több másik gyújtogatás kapcsán is megvádolt, piromán fiatalt.

A kis híján tragédiával zárult bűnesetről írt bírósági közlemény szerint a férfi egy esti órán kereste fel a nyolcvannégy éves nő otthonát. A vádirat szerint tudta, hogy az asszony bent van, miként azt is, gázpalackok is vannak a házban, ennek ellenére lángba borította az épületet.

Miután a nádtető meggyuladt a férfi hazaindult. Előbb le akart feküdni,  ám később meggondolta magát és szólt a szüleinek. Végül velük együtt ment vissza a tanyához. Egy szemtanú ekkora már értesítette a tűzoltókat.

Az idős asszonynak szerencsére sikerült kimenekülni a lángoló épületből.

Az ítélőtábla beszámolójából mindezeken felül az is kiderül, a férfi, hogy elterelje magáról a gyanút, néhány hónappal később a szülei fáskamráját is felgyújtotta.

A taláros testület tájékoztatása szerint szerint első fokon fegyházbüntetésre ítélték, a táblabíróság azonban enyhített a büntetésén. Hegedűs István tanácsvezető bíró szerint semmi sem indokolja, hogy az „első bűntényes vádlott” a „legkeményebb bűnelkövetői réteggel” legyen összezárva.

A dötés jogerős. Fellebbezésnek helye nincs.

(Borítókép: illusztráció; forrás: OKF médiaszerver)