Vásárhelyre is megérkezett a pletyka. Már nemcsak szervkereskedelemről, de gyilkosságról is felröppent a rémhír. A rendőrség cáfol.

Pár hete Borsodban, majd Csongrádon sőt pár napja Szarvason is felbukkant a közösségi oldalon az a rémhír, hogy gyermekeket próbálnak elrabolni ismeretlenek szervkereskedelem céljából. Ma a pletyka már Vásárhelyen is felütötte a fejét.

Megkeresésünkre dr. Szenti Szabolcs a Csongrád Megyei Rendőrkapitányság sajtószóvivője elmondta, a Facebook-on terjedő rémhírnek semmilyen alapja nincs, Vásárhelyen – de a megyében úgyszintén – nem raboltak el egyetlen gyermeket sem, és nem történt gyilkosság sem. Ugyanis a városban már erről is írtak kommentet, és hozzá még azt is, hogy egy fiatal lányt belső szervek nélkül találtak meg.

(fotó: facebook: ennek a posztnak és ennek az oldalnak se dőljön be)

Pár éve országszerte, például a szegedi Árkádban vadászó szervkereskedő-gyermekrabló csoportról terjedt el hír. Akkor ez egy hat évvel korábbi álhír “átdolgozása volt”. (először 2006-ban az egyik bevásárlóközpontban dolgozó csoporttal rémísztgettek, majd például Kecskeméten kínai üzeletek próbafülkéiről írtak hasonló, minden alapot nélkülöző rémségeket.) A mostani terjedést nagy valószínűséggel az úgynevezett lájkvadász oldalaknak köszönhetjük, illetve azoknak, akik gondolkodás nélkül ezeket megosztják, illetve elhiszik, – vagy a legrosszabb, ha rá is tesznek egy lapáttal. A témáról nemrég az urban legends is írt, ITT olvashatja.

A rendőrség ezúton is felhívja a polgárok figyelmét az internet etikus, felelősségteljes használatára.

Egy-egy közlés tartalmának megosztása előtt mindenképpen ajánlott meggyőződni annak valóságtartalmáról. A rendőrség tapasztalatai szerint több esetben is előfordult már, hogy olyan „tények” terjedtek a hálózaton, amelyeknek nem volt valós alapjuk. Az információk megfelelő szűrésével és körültekintő kezelésével megelőzhető az indokolatlan riadalomkeltés szűkebb, vagy tágabb környezetünkben – áll a rendőrség korábbi közleményében is.