A jégből mentést gyakorolták a szegedi lánglovagok.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szegedi kirendeltsége, valamint a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat közös gyakorlatot tartott csütörtökön a szegedi evezőspálya befagyott taván.

A cél az volt, hogy a tűzoltókat valós körülmények között készítsék fel a jeges vízbe esett emberek kimentésére.

A gyakorlat során a lánglovagok egy speciális műanyag deszka valamint néhány kötél segítségével húzták ki az áldozatot alakító – több rétegnyi védőruhába bugyolált – kollégájukat.

Tűzoltók a jégenForrás: Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság/Molnár Krisztina tűzoltó főhadnagy

Házi Ervin tűzoltó zászlós a szimulált mentőakció után elmondta, a jég nagyon vékony, mindössze 4-5 centiméteres, a felülete pedig jégkásás és rendkívül csúszós volt, így nem volt könnyű dolga a mentőcsapatnak.

Elhangzott, a mentésnél a biztonság legfontosabb, ugyanakkor gyorsnak is kell lenniük. Mint mondta, az ilyen esetekben a lehető leghamarabb ki kell emelniük a sérültet a vízből, a kihűlés ugyanis visszafordíthatatlan károsodásokat, sőt halált is okozhat.

A katasztrófavédelem szakemberei a kiképzés apropóján hangsúlyozták, Csongrád megyében jelenleg egyetlen vízfelület sem alkalmas a sportolásra, így kérték, senki se merészkedjen a jégre.

Ha valaki mégis hasonló balesetet észlel, azonnal hívja a 105-ös segélyhívó számot.