Hatályon kívül helyezte a táblabíróság az elsőfokú ítéletet.

Hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla a helyi törvényszék elsőfokú ítéletét a röszkei tömegzavargás kapcsán terrorizmussal vádolt Ahmed H. ügyében, egyúttal (egy másik bírói tanáccsal) új eljárásra kötelezte a taláros testületet.

A táblabíróság indoklása szerint bár a törvényszék minden lehetséges bizonyítékot begyűjtött, nem mindegyiket vizsgálta meg kellő alapossággal. Mindemellett úgy vélik, bár a tényállást helyesen állapították meg, az indoklásban néhány részlet felett elsiklottak. (Nem világos például, hogy az egyes bizonyítékokat pontosan miért hagytak figyelmen kívül.)

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Ahmed H. ügyvédje Bárándy Péter, volt igazságügyi miniszter egyébiránt az ítélet teljes megalapozatlanságának megállapítását, míg az ügyészség az elsőfokon kiszabott tíz éves börtönbüntetés súlyosbítását kérte.

A jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő vádlott az utolsó szó jogán arról beszélt, szereti Magyarországot és nem állt szándékában bűncselekményt elkövetni. Szavai szerint csak a családját szerette volna a Magyarországra vezető embertelen út után biztonságba juttatni. Vallomásában elismerte, hogy tolmácsot követelt, miként a kődobálást is, ám mint mondta nem a rendőrökre, hanem az édesanyját szidalmazó afgán vagy pakisztáni férfira célzott.

Elhangzott az is nem és soha nem is volt fanatikus, továbbá sosem gyűlt meg a baja a törvénnyel, a  terrorcselekmény vádját pedig elutasítja.