Washington szerint a szervezet Izrael-ellenes.

2018 végén az Egyesült Államok kilép az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből, azaz UNESCO-ból – jelentette be magyar idő szerint csütörötök este az amerikai külügyminisztérium.

A washingtoni diplomácia a szervezet Izrael-ellenességével és az elmaradt reformokkal indokolta a kormány döntését. A jövőben az állandó tagság helyett megfigyelői státuszt kívánnak fenntartani.

Amerika még 2011-ben kezdett eltávolodni az ENSZ párizsi székhelyű szervezetétől, amikor is Barack Obama elnök megtagadta tagsági díj befizetését, miután a Palesztin Hatóság a tömörülés teljes jogú tagjává vált.

A pénzügyi hozzájárulás megvonása miatt Washington 2013-ban elveszítette szavazati jogát.

Alapokmánya szerint az 1945-ben létrehozott és a 195 tagállammal és 10 társult állammal rendelkező szervezet a nevelés, a tudomány és a kultúra területén kívánja szolgálni a békét és a biztonságot a Földön. Ennek érdekében világszerte különböző programokat támogat, például a női egyenjogúságért vagy az írástudatlanság ellen.

Az UNESCO dönt a világörökség helyszíneiről is. Legutóbb júliusban a ciszjordániai Hebron városát nyilvánította a palesztin világörökség helyszínévé.

Nem sokkal az amerikai döntés kihirdetése után Izrael is bejelentette, az Egyesült Államokkal együtt a zsidó állam is kilép az UNESCO-ból. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő „bátor és erkölcsös” döntésnek nevezte Washington elhatározását.